Geen arbeidsmarkt-discriminatie in Utrecht


Geen arbeidsmarkt-discriminatie in Utrecht

Stadhuis Utrecht

D66 wil dat de gemeente geen zaken meer doet met bedrijven die discrimineren op de arbeidsmarkt. Het college moet hierover in gesprek met leveranciers en met de landelijke overheid.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

"Utrecht wil geen zaken doen met bedrijven die discrimineren. Ik vind dat elke organisatie, dus ook de overheid, een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft. Die beperkt zich niet tot de eigen organisatie." Aldus D66-raadslid Bas Meijer. D66 wil dat iedereen, ongeacht opleidingsniveau,
herkomst, leeftijd, geslacht, geaardheid, geloofsovertuiging of beperking, zich thuis voelt in Utrecht en dezelfde kansen krijgt op de arbeidsmarkt.

Juridische belemmeringen

De gemeente kan met de huidige wetgeving alleen bedrijven uitsluiten van een aanbesteding als discriminatie strafrechtelijk en onherroepelijk is aangetoond. Meijer: "De regels waar de gemeente aan moet voldoen zijn te streng. Het College voor de Rechten van de Mens kan bijvoorbeeld een klacht
tegen een bedrijf gegrond verklaren, maar de gemeente mag dit niet meenemen in de aanbesteding. Ik vind dat niet juist en wil dit in Den Haag aankaarten. De landelijke regelgeving moet aangepast worden."

Arbeidsmarktdiscriminatie

Allochtone werknemers en werknemers ouder dan 35 jaar maken twee keer minder kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek dan autochtone werknemers jonger dan 35 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid. D66-raadslid Bas Meijer:
"Iedereen moet dezelfde kansen krijgen op de Utrechtse arbeidsmarkt. Het hebben van werk maakt dat je mee doet in de maatschappij. Dat werk moet dan ook bereikbaar zijn."