Nieuw plan ondersteuning mantelzorgers

Nieuw plan ondersteuning mantelzorgers

Sandra Steeghs

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum heeft het uitvoeringsplan mantelzorg 2015-2018 vastgesteld. In dit plan staat beschreven hoe de gemeente de komende jaren mantelzorgers gaat ondersteunen.

Bij het opstellen van dit uitvoeringsplan mantelzorg 2015-2016 (pdf, 127 kB) is input gevraagd van mantelzorgers zelf, maar ook van de Wmo-adviesraad, de Jongerenraad en professionals uit de gemeente die actief zijn op het gebied van mantelzorgondersteuning.

Gesprek

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. Het kan daarbij gaan om een partner, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorg is meestal geen bewuste keuze. Het overkomt mensen. In het nieuwe uitvoeringsplan is onder andere opgenomen dat de gemeente de situatie van de mantelzorgers nog explicieter gaat meenemen bij het gesprek dat wordt gevoerd wanneer een inwoner om ondersteuning vraagt. In dit gesprek kijkt de gemeente naar hoe het gaat met iemand op de verschillende levensgebieden zoals gezondheid, woonsituatie, vrije tijd, werk en sociaal netwerk. Dat betekent ook dat de mantelzorger die onderdeel is van dat huishouden direct bij het gesprek betrokken wordt. Er wordt gekeken of voor de mantelzorger ook ondersteuning nodig is.

Mantelzorgcompliment

Ook staat in het uitvoeringsplan beschreven op welke manier de gemeente het mantelzorgcompliment gaat verstrekken. Het mantelzorgcompliment is een jaarlijkse blijk van waardering voor de mantelzorger. Tot 2015 konden inwoners het compliment aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank. Vanaf 1 september 2015 tot en met 31 december 2015 kunt u het mantelzorgcompliment aanvragen bij de gemeente. Het compliment wordt verstrekt in de vorm van een geldbedrag van EUR150,- of een waardebon die recht geeft op 10 uur huishoudelijke hulp. Lees op de pagina Mantelzorgcompliment aanvragen of u in aanmerking komt voor een mantelzorgcompliment en hoe het kunt aanvragen.

Mantelzorgers in de gemeente

Het is niet precies bekend hoeveel mantelzorgers er zijn in de gemeente Renkum. Met behulp van landelijke richtlijnen is de schatting dat in de gemeente Renkum ruim 6000 inwoners in meer of mindere mate mantelzorg geven. Slechts een deel daarvan zoekt contact met een gemeente of andere instantie. Wethouder Hermine van den Berg: "In veel gevallen zijn mensen zich er niet eens van bewust dat ze mantelzorger zijn, omdat veel mensen het normaal vinden dat je zorgt voor naasten. Denk bijvoorbeeld aan ouders die van ouderschap in mantelzorg terecht komen. Daarnaast willen veel zorgvragers en hun mantelzorger het liefst hun eigen problemen oplossen. Zij willen niet aankloppen bij een instantie met een vraag om hulp. Wij willen zoveel mogelijk mantelzorgers bereiken. Door hen te wijzen op mogelijkheden voor hulp en ondersteuning willen wij voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken."