Aquahortus: aquaria en terraria tussen monumentaal groen


LEIDEN, 20150903 -- In 2015 bestaat de Hortus botanicus Leiden 425 jaar. Al sinds mensenheugenis worden de aquaria in de tropische kassen verzorgd door de Leidsche Aquariumvereniging en Terrarium Vereniging ‘De Natuurvriend’, die ook een jubileum viert in 2015: het 85-jarig bestaan. De AquaHortus, 5 september tot 27 september 2015, is een tentoonstelling voor jong en oud. Zie ook de speciale tentoonstellingswebsite www.aquahortus2015.nl van LATV De Natuurvriend.

In de Wintertuin, de tropische kassen en op het Notenveld van de Hortus botanicus Leiden worden meer dan 400 aquaria en terraria opgesteld. Een tentoonstelling van deze omvang en diversiteit is een grote zeldzaamheid.

Er zijn aquaria en terraria met tropische dieren, zeeaquaria (van Noordzee tot tropische wateren), maar bezoekers kunnen ook zien wat er leeft in de Leidse sloten en grachten. Ook is er aandacht voor de vissen in de vijver van de Leidse Hortus. Vissenonderzoekster Aaf Verkade deed afgelopen zomer onderzoek naar de Koi-Karpers en maakte daarvan een presentatie voor de AquaHortus.

Sponsors
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Stichting Zabawas, Janivo Stichting, Prins Bernhard Cultuur Fonds,  Duurzaam initiatief Leiden, Singelloop/ Leidsch Dagblad en de vele leveranciers en verenigingen die zich vol enthousiasme hebben ingezet om deze expositie tot een groot succes te maken.

Programma met workshops en lezingen tijdens AquaHortus

Woensdag 9 september: Workshop Waterplanten schetsen
Botanisch kunstenaar Anita Walsmit Sachs geeft u tips en adviezen hoe u waterplanten zo nauwkeurig mogelijk weer kunt geven. Een leuke, intensieve manier om de levendige AquaHortus tentoonstelling te beleven en om uw tekenvaardigheden te verbeteren. Tijd: 19.00-21.30 uur, deelname € 15,- exclusief materialen, graag aanmelden via www.hortusleiden.nl

Zondag 20 september: Lezing "Wat is er aan een vis te zien?"
Biologe Rinny Kooi legt uit hoe een vis nu eigenlijk werkt. Hoe weet het dier wat boven en wat beneden is, hoe slaapt een vis, hoe zwemt hij, wat ziet, voelt en ruikt hij? Rinny legt het uit, en schrik niet als ze een mooi exemplaar van de visboer heeft meegebracht om goed te bekijken.

Tijd: 15.00-16.30 uur. Deelname € 1,50 exclusief Hortus-entree, vanaf 8 jaar. Graag aanmelden via www.hortusleiden.nl

Woensdag 23 september: Workshop vissen fotograferen
Lastig en spannend: foto’s maken van de bewegelijke aquariumbewoners. Hoe krijg je die onderwaterwereld achter glas mooi in beeld? Probeer het uit met Hans Clauzing.

Tijd: 19.30-21.00 uur, deelname € 15,-. Graag aanmelden via www.hortusleiden.nl

Vrijdag 25 september: Lezing "De vissen van Von Siebold"
Von Siebold liet tekenaar Kawahara Keiga afbeeldingen maken van de soms wonderlijk gevormde vissen die rond Japan gevangen werden. Hierover vertelt Martien van Oijen, net gepensioneerd als senior onderzoeker mariene biologie bij Naturalis. Kom genieten van zijn verhaal, en bewonder daarna de levende vissen van de AquaHortus. Tijd: 11.00-12.30 uur. Deelname € 1,50 exclusief Hortus-entree. Graag aanmelden via www.hortusleiden.nl

Zondag 27 september: Workshop waterplanten tekenen
Botanisch kunstenaar Anita Walsmit Sachs laat u zien hoe u de lichtval en waterdruppels op zo exact mogelijk getekende waterplanten levensecht weergeeft. De planten zelf zijn aangepast aan hun bijzondere leefwijze en daardoor een intrigerende uitdaging voor tekenaars. Attentie de cursussen van Anita Walsmit Sachs zijn gewoonlijk snel vol, wilt u zeker zijn van een plaats schrijf dan snel in. Tijd: 10.30-15.30 uur. Deelname € 35,-, inclusief koffie/thee exclusief lunch en materialen. Graag via www.hortusleiden.nl

Praktische informatie en online tickets
U betaalt geen toeslag, alleen het reguliere Hortus-entree. Volwassenen € 7,-, Kinderen 4 t/m 12 jaar en CJP € 3,-, Museumkaart en Vriendenkaart geven gratis toegang. Op woensdagavonden is de AquaHortus tot 21.00 uur open. Voor deze tentoonstelling kunt u online  tickets bestellen.

Adres: Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden, www.hortusleiden.nl





Hortus botanicus Leiden