Algemene verkeerscontrole in de stad


Algemene verkeerscontrole in de stad

Laatste update:
04-09-2015 | 11:50

Haarlem - De politie heeft donderdagmiddag- en avond een verkeerscontrole gehouden met o.a. de Belastingdienst en de gemeentelijke handhaving in de binnenstad van Haarlem.

In het voetgangersgebied in de stad werd o.a. bekeuringen uitgeschreven aan brom- en snorfietsers die in het voetgangersgebied reden en hierbij hinderlijk waren voor het winkelend publiek. Eveneens werd bekeurd voor het nuttigen van alcohol op de openbare weg.

33 WOK-meldingen

De politie controleerde brom- en snorfietsen in het kader van de verkeersveiligheid. Deze voertuigen werden door de politie op de rollenbank gezet om de constructiesnelheid te meten. Voor 33 voertuigen maakte de politie een WOK-melding (zie uitleg hieronder). Daarnaast werd een aantal
bestuurders van een brom- of snorfiets uit het verkeer gehaald omdat zij zonder rijbewijs reden of met een ongeldig rijbewijs reden.

Drie snorfietsen werden door de politie in beslag genomen omdat ze van diefstal afkomstig waren.

WOK-melding, wat is dat?

Een WOK-status houdt in dat de politie namens de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) een rijverbod oplegt. Dat betekent dat je niet meer met je scooter/brommer op de openbare weg mag rijden. De bromfiets of snorfiets moet eerst afgevoerd worden en opnieuw worden gekeurd bij de RDW. De kosten
hiervoor zijn voor de eigenaar van de scooter/brommer.

Verkeersveiligheid brom- en snorfietsen verkeersongeval
In Nederland wordt in verhouding met andere landen veel op brom- en snorfietsen gereden. Bestuurders van brom- en snorfietsen hebben een groot risico om bij een ongeval betrokken te raken.

Hoewel er de laatste jaren landelijk een daling in het aantal dodelijke slachtoffers onder bestuurders van scooters is waar te nemen, daalt het aantal ernstig gewonden niet en lijkt dit zelfs te stijgen.

Het hoge risico komt met name door de hoge rijsnelheid in verhouding tot de kwetsbaarheid van de berijders. Vooral jongere en oudere brom- en snorfietsers hebben een verhoogd risico. Jongeren hebben minder ervaring in het rijden op een gemotoriseerd voertuig; ouderen zijn vooral fysiek
kwetsbaarder.

Jaarlijks overlijden gemiddeld 47 brom- en snorfietsers en komen 2.500 met ernstige verwondingen in het ziekenhuis terecht als gevolg van een verkeersongeval (bron: SWOV).

Belastingdienst

De Belastingdienst legde beslag op 7 auto's, waarvan er 5 direct werden afgesleept. In totaal werd een bedrag rond de EUR 26.000,-- geind aan achterstallige betalingen.

6 Automobilisten die in Nederland wonen, maar in een auto met buitenlands kenteken reden kregen een naheffing.