04-09-2015 Bade portretteert `expats' en forenzen


04-09-2015

Van 7 tot en met 18 september aanstaande is David Bade opnieuw in Heerlen. Onder de titel 'David Bade tekent Heerlen onder de tafel #5: Heerlen CS' ontmoet de beeldend kunstenaar Heerlense `expats' en forenzen op het station en de bij de voormalige bioscoop Rivoli.

David Bade in gesprek met bewoners Beersdal-Rennemig

Bade stelt zich op op de plekken die symbool staan voor vertrek, aankomst, afscheid, hereniging en ook van de transitie die de stad momenteel doormaakt. David Bade gaat daar het gesprek aan met Heerlenaren die de stad hebben verlaten en met mensen die zich in Heerlen hebben gevestigd. Hebben
zij anno 2015 hun beeld van de stad bijgesteld in vergelijking met datum vertrek of vestiging?

Met zijn beproefde manier van persoonlijke gesprekken achterhaalt Bade de beeldvorming rond een stuk binnenlandse migratie. Bade maakt naar aanleiding van deze gesprekken nieuwe kunstwerken die opgenomen worden in de Gemeentelijke kunstcollectie van Heerlen.

David Bade is aanwezig op volgende dagen:
Vanaf maandag 7 t/m vrijdag 11 september, overdag en zeker tijdens de spitsuren.
Op zaterdag 12 september van 13 tot 17 uur. In de tweede week van maandag 14 tot en met vrijdag 18 september, met uitzondering van de donderdag.

DNA van Heerlen

In augustus 2013 zijn David Bade en SCHUNCK* een samenwerking aangegaan voor zeer lange duur, zijn hele leven lang. Met de aankoop van het werk `David Bade tekent Heerlen onder de tafel' -een workshop oftewel performance- verplicht Bade zich om gedurende zijn hele leven met enige regelmaat
terug keren naar Heerlen voor de uitvoering van de workshop/performance waarbij hij keer op keer op dezelfde manier portretten maakt van uiteenlopende Heerlenaren in telkens wisselende setting en omgeving.

Alle portretten worden toegevoegd aan de collectie van SCHUNCK*. Zo ontstaat een beeldarchief dat het DNA van Heerlen vastlegt. De kunstwerken worden op een nog nader te bepalen moment aan het publiek getoond.

David Benjamin Bade

David Benjamin Bade (Willemstad (Curac,ao), 1970) is een Nederlandse beeldhouwer, installatiekunstenaar, schilder en tekenaar. Hij studeerde van 1987 tot 1991 aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Holland in Diemen en bezocht tot 1993 Ateliers '63 in Haarlem. Hij is overigens een van de
presentatoren van het Tv-programma ArtMen!

Bade kan als geen ander de relatie leggen tussen het niet voor de hand liggende publiek, voorbijgangers en buurtbewoners.

Voortbordurend op eerdere projecten in opdracht van het Stedelijk Museum Amsterdam en de Liverpool Biennale neemt Kunstenaar David Bade (Een van de presentatoren van het TV programma ArtMen) gedurende enkele weken Zijn intrek ergens in Heerlen om de dialoog aan te gaan met de inwoners van de
stad. Dat resulteert in werk dat tijdens de betreffende weken te zien is op de locatie waar het gemaakt wordt, om daarna toegevoegd te worden aan de collectie van SCHUNCK*. Zo ontstaat er een groeiend beeld- en anekdotisch archief dat het DNA van Heerlen vastlegt.