Brief Zutphen aan Raad voor de Rechtspraak - Gemeente Zutphen


Andringa, Astrid

Het college van burgemeester en wethouders stuurde gisteren een brief aan de Raad voor de Rechtspraak over de plannen om de rechtbank Zutphen te ontmantelen.

De Raad voor de Rechtspraak kondigt in een Maarjarenplan bezuinigingen aan die onherstelbare schade veroorzaken aan Justitiestad Zutphen. Deze bezuinigingen staan bovendien lijnrecht tegenover de belofte van de voormalige minister van Veiligheid en Justitie, die aangaf dat Zutphen uit mag gaan
van een volwaardige vestiging van de rechtbank.

Brief

Het college van burgemeester en wethouders stuurde 4 september een brief waarin zij uitleggen waarom de rechtbank in Zutphen niet mag verdwijnen en de Raad voor de Rechtspraak verzoekt hun Meerjarenplan aan te passen.

Een citaat uit de brief: "Zutphen is een stad waar al meer dan 800 jaar recht wordt gesproken en waar reeds vanaf het begin van de 19^e eeuw een arrondissementsrechtbank is gevestigd. De betekenis van Zutphen Jusititiestad is niet direct in cijfers te vangen, het gaat om het DNA van de stad en
de regio.[..] Het resultaat van uw voornemen is dat onherstelbare schade wordt toegebracht aan hetgeen in eeuwen tot stand is gekomen. Dat doet pijn."

De hele brief aan de Raad voor de Rechtspraak (pdf, 100KB) lezen.