Boetes voor negeren rood kruis; toch tientallen overtreders vrijuit ..


4 september 2015, 14:59

De politie heeft bestuurders op de A12 die vrijdagochtend een rood kruis negeerde op de bon geslingerd. In totaal werden er 50 automobilisten bestraft. Dat dit slechts een topje van de ijsberg was, blijkt uit beelden van de verkeerscamera van de VID bij het knooppunt Lunetten.

Met tientallen tegelijk

Vanaf het moment dat een van de aanwezige weginspecteurs een kegel (pion) binnenhaalt duiken er tientallen automobilisten het afgesloten wegvak op. Een groot aantal slaat geen acht op de weginspecteur die nog midden op de weg staat en rijdt gewoonweg door. De politie is op dat moment al
vertrokken, zodat deze automobilisten uiteindelijk vrijuit gaan.

IFrame

Stuitend en zorgwekkend

De VID vindt het zorgwekkend en stuitend dat automobilisten zo massaal het rode kruis boven de weg blijven negeren. Uit de situatie van vandaag vrijdag blijkt duidelijk een soort kuddegedrag: zodra er een automobilist het erop waagt is het hek van de dam.

Het probleem van het negeren van rode kruizen is niet nieuw. Sinds begin dit jaar kunnen notoire kruis-negeerders sneller worden berecht via het strafrecht. Ook zijn de boetes verhoogd. Het is zorgwekkend om te zien dat deze maatregelen in dit geval te weinig indruk maakten.

Foto: (c) VID