Oproep aan premier Rutte: verwelkom vluchtelingen! (04-09-15)


Amnesty_international_logo-thumb
Amnesty International Nederland is een actie gestart om premier Rutte op te roepen ruimhartig vluchtelingen toe te laten en leiderschap te tonen in de 'vluchtelingencrisis'.

Wereldwijd staan we voor de grootste vluchtelingencrisis van onze generatie. Die raakt ook ons. In plaats van ruimhartig vluchtelingen, bijvoorbeeld uit Syrie, te verwelkomen worden ze geconfronteerd met hekken, prikkeldraad en traangas.

Alle landen van de Europese Unie hebben beloofd zich aan het Vluchtelingenverdrag te houden. Dat betekent dat ze vluchtelingen moeten beschermen. Wegkijken is onmenselijk. De EU-landen moeten een eerlijk deel van de vluchtelingen opvangen. Ook Nederland.

De vluchtelingenstroom naar Europa is groot, maar het allergrootste deel van hen wordt opgevangen in de regio. Miljoenen leven daar onder vaak erbarmelijke omstandigheden. Om daarin verlichting te brengen is humanitaire hulp onontbeerlijk.

Door de strenge controle aan de buitengrenzen van Europa, zijn er steeds minder vluchtwegen. Daardoor is de oversteek steeds gevaarlijker geworden. Om te voorkomen dat mensen op zee verdrinken, moeten er veilige vluchtroutes komen.

Vluchtelingen hebben recht op veiligheid. En op een toekomstperspectief. Om die rechten te beschermen is nu actie nodig. Daarom roepen we premier Rutte op ruimhartig vluchtelingen toe te laten.

Premier Rutte moet leiderschap tonen in de vluchtelingencrisis. Dat kan door:

* meteen akkoord te gaan met nieuwe voorstellen om vluchtelingen die in Italie, Griekenland en Hongarije niet menswaardig kunnen worden opgevangen, te verdelen. Nederland moet ten minste 8.000 vluchtelingen welkom heten;
* alle benodigde middelen vrij te maken om te zorgen dat de noodzakelijke humanitaire hulp in de buurlanden van Syrie dit jaar volledig wordt gefinancierd;
* het creeren van meer veilige en legale routes naar Europa voor mensen die op de vlucht zijn voor conflicten en vervolging.

Kom in actie en onderteken de oproep aan Premier Rutte via deze link naar de site van Amnesty International.


Deel