art 35 vragen van GL Heerlen iz opvang van vluchtelingen in Heerlen

Schriftelijke vragen van een raadslid aan het college ingevolge artikel 35 van het Reglement van orde van de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad

04-09-2015 Onderwerp:

Opvang vluchtelingen in Heerlen

Vraag/vragen:

Zijn er bij het college van B&W reeds plannen om in Heerlen (extra)vluchtelingen op te vangen, gezien de recente vluchtelingenstroom uit Syrië?

Is het college van B&W bereid om aan het rijk bekend te maken dat er in Heerlen extra vluchtelingen kunnen worden opgevangen en dat Heerlen als ‘sociaalste stad van Nederland’ ook haar steentje zou willen bijdragen in deze humanitaire crisis?

Hoe hoog is de capaciteit van opvang van vluchtelingen in Heerlen momenteel? En tot welke mate kan deze op korte termijn worden opgeschaald ?

Zijn er over dit onderwerp reeds gesprekken gaande binnen Parkstad gemeenten? Zo niet, is het niet een taak van Heerlen om dat te initiëren ?

Heeft ons college reeds een draaiboek wat te doen, indien op het station van Heerlen masaal syrische vluchtelingen zich zouden melden?

Terwijl wij in Heerlen volop genieten van cultura nova en ons opmaken voor een heerlijk eet- en drankfestijn op Parkstad culinair, zijn er duizenden mensen uit Syrië op de vlucht. Het beeld van een aangespoelde levenloze lichaam van een 3 jarig Syrisch jongetje op het strand van Turkije heeft de ogen van velen in de wereld doen tranen.

Anno 2015 lijken de verschillen in veiligheid en welvaart in de wereld groter dan ooit.

Het gemeentebestuur van de gemeente Zeewolde heeft al een voorlopig besluit genomen om ca 900 extra vluchtelingen op te nemen in hun gemeente. Ook de gemeente Apeldoorn neemt vluchtelingen op. Heerlen pretendeert steeds de ‘sociaalste’ stad van Nederland te zijn.

Onze fractie wil in ieder geval als eerste een oproep doen aan het college van B&W om deze kreet om te zetten in echte sociale daden. Wij roepen daarom ook B&W om onmiddellijk in actie te komen en extra vluchtelingen in Heerlen op te vangen. Omdat de raadsvergadering pas eind van september gepland staat zullen we alvast de oproep op deze wijze bij het college willen neerleggen.