Van Gogh kunstproject tijdens KreaDoe verenigt ambacht met duurzaamheid

Het Van Gogh aanhaakschilderij is zeker geen schattig knutselprojectje. Het is een grootschalig kunstproject dat oerdegelijke vakkennis combineert met duurzaamheid. Samen met 1800 KreaDoe-bezoekers zal haak-expert Stefanie van Wendel - de Joode een gigantische replica van het schilderij `Cafeterras bij Nacht' van Van Gogh haken. Het schilderij wordt 6 bij 3 meter groot en bestaat uit honderden gehaakte lapjes, gemaakt van gerecyclede materialen. Het Van Gogh Aanhaakschilderij wordt op de een na laatste dag van KreaDoe, zaterdag 31 oktober 2015 onthuld. KreaDoe vindt plaats van woensdag 28 oktober tot en met zondag 1 november in de Jaarbeurs in Utrecht.

Ambachten zijn stoer

Van Wendel-de Joode: "Over Haken en breien wordt soms lacherig gedaan. Als je haakt noemt men je al snel een creabea. Ik wil laten zien dat ambachten stoer zijn. Thuis kreeg ik het met de paplepel ingegoten. Kantklossen, haken, breien, macrame, spinnen of oude knooptechnieken; Ik beheers het allemaal. Handwerken is een kunstvorm waarvoor je over oerdegelijke vakkennis moet beschikken."

Milieubewust

"Per 1 januari 2016 moet de plastic tas uit het straatbeeld verdwijnen, een goede zaak naar mijn idee. Milieubewust zijn vind ik belangrijk, daarom maak ik zelf haakgaren van plastic tassen. En ik ga nog verder dan dat. Dat wat ik ermee maak moet ook een doel dienen. Zo maak ik er een duurzaam gebruiksvoorwerp van, zoals een kleed", aldus de haak-expert.

Van Gogh

Het jaar 2015 is benoemd tot het jaar van Van Gogh, omdat hij 125 jaar geleden stierf. "Vincent van Gogh is een symbool voor de Nederlandse kunst. Omdat ik wil bewijzen dat kunst en hobby samen kunnen komen en dit jaar het Van Gogh jaar is, wilde ik graag zijn werk als uitgangspunt nemen."

Aanhaken

In de maanden voor KreaDoe, het event om creatieve inspiratie op te doen, wordt KreaDoe-bezoekers gevraagd allemaal een of meerdere kleurlapjes te haken met behulp van de tutorials van Stefanie. Deze lapjes, gemaakt van gerecyclede plastic tassen of andere restmaterialen zoals wol of stof, worden tijdens KreaDoe verzameld en aan elkaar gehaakt op een groot doek.

Statement

KreaDoe maakt met dit project een duidelijke statement. Er kleeft aan creatieve hobby's nog altijd een stoffig imago. Terwijl veel creatievelingen juist waanzinnig artistiek of trendy zijn. Met deze actie wil de organisatie laten zien dat hobby, degelijke vakkennis en kunst perfect samen kunnen komen. Jong en oud, hobbymatig of beroeps: creativiteit is voor iedereen.

Het van Gogh Aanhaakschilderij wordt gemaakt op woensdag 28 oktober tot en met vrijdag 30 oktober. Op zaterdag 31 oktober 2015 wordt het doek officieel onthuld. Meer informatie over het werk van haak-expert Stefanie van Wendel - de Joode is te vinden via coloursoflife.nl.

Over KreaDoe

KreaDoe is het event voor de laatste DIY-trends, technieken en mooiste materialen. Nieuw deze editie is alles rondom DIY home & outdoor deco. Workshops en allerlei ideeen op het gebied van huis-, interieur- en groendecoratie passeren de revue. Denk aan meubels een nieuw jasje geven, boeketten schikken en krijtverven. Maar KreaDoe is ook het toneel van hobby's als zelfmaakmode, taarten en cupcakes decoreren, breien, haken, keramieken en mozaieken, sieraden maken, scrapbooking en tekenen. Het event vindt plaats van 28 oktober tot en met 1 november 2015 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Openingstijden

KreaDoe is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie en inspiratie is te vinden via www.kreadoe.nl

Tweet mee via #KreaDoe en volg ons via @KreaDoeMee

KreaDoe Pinterest: http://pinterest.com/kreadoe

Facebook: https://www.facebook.com/KreaDoe