Samen op weg naar nul verkeersslachtoffers

Samen op weg naar nul verkeersslachtoffers

04 september 2015

Alle partijen die kunnen bijdragen aan een grotere verkeersveiligheid kwamen deze week op uitnodiging van de ANWB bijeen om zich te buigen over de vraag hoe concrete stappen kunnen worden gezet om het aantal verkeersslachtoffers verder te verminderen. Ongeveer 70 deelnemers bespraken negen thema's over onderwerpen als: technologie, verkeersgedrag, infrastructuur en trends in het verkeer. Het IPO werd op het verkeersveiligheidsdiner vertegenwoordigd door Conny Bieze (VVD, Gelderland), Henk Brink (VVD, Drenthe), Jacqueline Verbeek (VVD, Utrecht) en Floor Vermeulen (VVD, Zuid-Holland). Zij maakten duidelijk dat de verkeersveiligheid een onderwerp is dat ook de komende vier jaar hoog op de agenda staat en de aandacht zal krijgen die het verdient: "samen op weg naar de nul".

Tijdens het eerste diner van IPO, SWOV en NL ingenieurs eerder dit jaar was het doel om iedereen ervan te doordringen dat er alleen door samenwerking tussen alle partijen nieuwe stappen kunnen worden gezet. Nu waren deze nog te zetten stappen zelf het centrale thema van de bijeenkomst. De urgentie hiervan werd kracht bijgezet door Jean Todt, voorzitter van de internationale autosportbond FIA (bekend van de formule1 race) en speciaal gezant Verkeersveiligheid van de Verenigde Naties: "De doelstelling is om in 2020 wereldwijd een halvering van het aantal slachtoffers tot te realiseren. Nederland heeft daarin een voortrekkersrol, vooral ook in hoe we van elkaar kunnen leren."

Naast de hierboven genoemde gedeputeerden waren onder de deelnemers waren vertegenwoordigers van het rijk, kennisinstellingen, Bouwend Nederland, maar ook Tweede Kamerleden en de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zij kwamen allemaal met ideeen om het aantal verkeersslachtoffers verder te verminderen. Suggesties die de komende maanden in gezamenlijkheid uitgewerkt moeten worden.