Toon gezet tijdens debatten over duurzame energie

Toon gezet tijdens debatten over duurzame energie

04 september 2015

Duurzame energie, waaronder de windmolenproblematiek, was voor de zomer een hot thema in de Tweede Kamer. Tijdens de eerste vergaderweek na het zomerreces voerde de Kamer direct twee debatten over dit onderwerp. Op donderdag stond eerst een plenair debat over subsidieregeling Stimulering Duurzame Energie (SDE+) en vervolgens een debat over de vertraging rond de bouw van windmolens op de agenda.

Het debat over de SDE+ was erg technisch van aard, maar werd door enkele Kamerleden wat breder getrokken. Zo kwam de in tweede helft van 2016 geplande tussentijdse evaluatie van het Nationaal Energieakkoord (NEA) ter sprake. Agnes Mulder (CDA) pleitte in een motie om direct per 1 januari te starten met de evaluatie en daagde de PvdA (in de persoon van Jan Vos) uit om ook stelling te nemen. Vos ging hier niet in mee en minister Kamp ontraadde later de motie van Mulder. De kans is dus groot dat de evaluatie in de tweede helft van 2016 zal plaatsvinden.

Het tweede deel van het debat, over de windmolens, werd wat steviger gevoerd. Aanleiding was de (gebrekkige) windvoortgang in Drenthe en Groningen. Eric Smaling (SP) noemde windmolens nou `niet bepaald de nieuwste snelweg op weg naar duurzaamheid'. En hij bepleitte daarom voor meer draagvlakverwerving onder bewoners. Maar ook om ze meer keuzeruimte te bieden voor alternatieven, zoals zonneweides. Dit lokte felle reacties uit bij andere fracties. Zij verweten de SP af te willen zien van de windafspraken.

Er waren ook andere geluiden, zoals van Liesbeth van Tongeren (GL), die vond dat provincies de ruimte zouden moeten krijgen om zelf andere windlocaties te vinden buiten de afgesproken gebieden. Op veel bijstand kon dat echter niet rekenen. Ook hier hield Kamp de rug recht. Hij zette uiteen dat de hele procedure met grote zorgvuldigheid wordt doorlopen en dat die is ingekaderd in wet- en regelgeving. Als we de afgesproken doelstellingen met z'n allen willen halen, dan kun je halverwege geen zelfverkozen onzekerheden toelaten.