Rotterdam wil vluchtelingen opvangen

Persbericht ChristenUnie-SGP Rotterdam - 4 september 2015

Rotterdam wil vluchtelingen opvangen

De overgrote meerderheid van de gemeenteraad wil dat de gemeente Rotterdam opvang organiseert voor vluchtelingen van oorlogsgeweld. Negen van de tien partijen schaarden zich achter dit pleidooi van ChristenUnie-SGP raadslid Setkin Sies. “We mogen onze ogen niet sluiten en net doen alsof het niet ons probleem is. Laten we juist onze harten openen en deze mensen hartelijk ontvangen en de hulp bieden die zij nodig hebben.”, aldus Sies die blij is met de steun in de gemeenteraad.

De gemeenteraad debatteerde afgelopen donderdag – op verzoek van de ChristenUnie-SGP – over de opvang van vluchtelingen, dit naar aanleiding van het pleidooi van staatssecretaris Dijkhoff aan burgemeesters, wethouders en raadsleden in het land om moed te tonen door vluchtelingen binnen de gemeentegrenzen op te vangen. Volgens burgemeester Aboutaleb ligt er een verzoek om 400 tot 600 vluchtelingen in Rotterdam op te vangen. Vrijwel alle politieke partijen zijn bereidt in te gaan op dit verzoek en daarmee is er een ruime politieke meerderheid.

Toon compassie!

De enige tegenstander – Leefbaar Rotterdam – is echter wel de grootste coalitiepartij. Sies hoopt dat het college, net als de gemeenteraad zich voor de opvang van vluchtelingen zal uitspreken: “Ik roep het college, en de drie wethouders van Leefbaar in het bijzonder op om compassie te tonen voor deze kwetsbare groep mensen. Laten we als grote stad onze verantwoordelijkheid dragen door deze mensen een dak boven hun hoofd te geven. Is dat zoveel gevraagd?”

Binnen twee weken zal de burgemeester een brief sturen naar de gemeenteraad met daarin het collegestandpunt en de mogelijkheden voor vluchtelingenopvang in Rotterdam. Direct hierna zal een nieuw debat volgen.