Onze boeren doen ertoe

04/09/2015Onze boeren doen ertoe

Deze familiebedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid en dragen 52 miljard euro per jaar bij de Nederlandse economie. Maar als we niet uitkijken, vallen de bedrijven om door de lage marges op de land- en tuinbouwproducten. De boer moet een eerlijke boterham kunnen verdienen, vindt het CDA. Want als we in Nederland geen eerlijk voedsel meer maken, zullen we alles moeten importeren en worden we afhankelijk van het buitenland.

In het debat deze week met staatssecretaris Dijksma heeft Jaco Geurts speciaal aandacht gevraagd voor de varkenshouderij. De afgelopen weken is deze sector nationaal en internationaal veel in het nieuws geweest. Dit is een sector die geen inkomensondersteuning vanuit EU krijgt en geheel op de vrije markt moet opereren. De Nederlandse varkenshouderij loopt voorop in innovatie: de bedrijven voldoen aan de hoge Nederlandse eisen op het gebied van milieu en dierenwelzijn en zijn erin geslaagd het gebruik van antibiotica fors terug te dringen. Maar de bedrijven verkeren in zwaar weer. Dit komt onder andere omdat de Nederlandse varkenshouders met veel hogere kosten zitten dan hun Europese collega's. Nederland heeft al decennia geleden gekozen voor het mee laten betalen van ondernemers aan officiele controles en destructiekosten. Andere Europese lidstaten laten deze kosten voor rekening komen van de overheid of de kosten voor het bedrijfsleven zijn aanzienlijk lager.

Gezien de dramatische situatie stelt het CDA voor om in het kader van een Europees gelijk speelveld en lastenverlichting, de exporttarieven naar beneden bij te stellen zodat familiebedrijven kunnen blijven ondernemen.