Provincie Limburg stimuleert technologie in onderwijs

Maar liefst 120 basisscholen en 5 middelbare scholen in 8 Noord-Limburgse gemeenten gaan vanaf het nieuwe schooljaar 2015-2016 aan de slag met het programma Wetenschap & Technologie (W&T). Dit is mogelijk dankzij een projectsubsidie van de Provincie Limburg van EUR 452.020,- aan een aantal samenwerkende onderwijsorganisaties, met als penvoerder onderwijsstichting Prisma*. Doel van het programma is de nieuwsgierigheid van kinderen van 4 t/m 14 jaar te prikkelen en hen bekend te maken met vaardigheden gebaseerd op de technologie van de toekomst.

"Onderwijs in wetenschap en technologie is van groot belang om kinderen goed voor te bereiden op deelname aan de samenleving van vandaag en morgen", aldus Hans Teunissen, gedeputeerde Onderwijs. "We raken steeds meer doordrongen van het belang van een goede afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Door techniek en wetenschap spelenderwijs in de onderwijsprogramma's te integreren, wordt de kans op keuze voor technische vervolgopleidingen vergroot. Dat betekent ook in de toekomst dat vraag en aanbod in de regio beter zal zijn afgestemd."

Vernieuwend

Het verhogen van de instroom van leerlingen en studenten in technische opleidingen en beroepen is cruciaal voor de Limburgse technische sectoren. Met dit plan wordt daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Het project sluit aan bij de uitgangspunten van Techniekplan Limburg, dat het College van Gedeputeerde Staten in maart 2014 heeft vastgesteld. Het programma Wetenschap en Techniek wordt als een integraal onderdeel in het lesprogramma ingezet, hetgeen vernieuwend is voor het onderwijs. Het stimuleert het ontwikkelen van andere, op de toekomstgerichte vaardigheden. Aan techniek kleeft vaak een negatief beeld, namelijk dat het vies en vuil is. Juist in het programma W&T wordt geleerd dat techniek overal om ons heen aanwezig is en dat we het iedere dag op allerlei manieren gebruiken. Een opleiding in de techniek biedt veel kansen op de toekomstige arbeidsmarkt in de regio.

Techniekplan Limburg

Provincie Limburg geeft gezamenlijk met haar partners invulling aan het landelijke Techniekpact en heeft hiervoor een beleidsvisie ontwikkeld: Techniekplan Limburg, opmaat naar uitvoering. Deze ontwikkelingen vergen een lange-termijn-aanpak die wordt doorgezet in het Coalitie akkoord "In Limburg bereiken we meer!".

Techniekonderwijs over de volle breedte vormt het fundament voor een gezonde arbeidsmarkt voor technici. Het pact richt zich op basisonderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs, hoger onderwijs en scholing van werkenden en werkzoekenden. Eerder zijn in de regio Zuid-Limburg het project STEM (Science, Technologie, Engineering & Math) en het project Wetenschap & Techniek in Midden-Limburg van start gegaan. Daarmee is er nu sprake van een Limburgbrede aanpak van het het W&T onderwijs in Limburg in het primair onderwijs en deels in het Voortgezet Onderwijs.

*Prisma is penvoerder namens de Stichting Primair Onderwijs Venray (SPO-V), Dynamiek Scholengroep, Stichting KBM, Stichting Fortior, Stichting Kerobei, Stichting Akkoord, Stichting Buitengewoon, Stichting Lijn 83, LVO Cluster Noord (Bouwens van der Boye/Dendron/Raayland College), Citaverde Horst, en OGVO (Den Hulster/Blariacum/Valuas College).