Amerikaanse militairen gewond door Bermbommen in Sinai

in Midden-Oosten / door Mike Durand / op 04/09/2015 om 15:45 / Tags: Egypte, Terrorisme, VN, Vredesproces, VS

Zes buitenlandse militairen, onder wie vier Amerikanen, zijn donderdag gewond geraakt tijdens twee bermbom-aanslagen in de Egyptische Sinai. De Amerikaanse soldaten raakten gewond tijdens de tweede ontploffing. De Amerikaanse soldaten werden gewond toen zij twee andere leden van de van de internationale vredesmacht te hulp kwamen, die bij een eerdere aanslag gewond waren. Van deze twee soldaten is de nationaliteit nog niet vrijgegeven. In de Sinai dienen 1667 militairen uit 12 landen.

De aanslagen op de militairen van de internationale vredesmacht vond plaats in het noordoostelijke deel van de Sinai. De Multinational Force & Observers Sinai (MFO) evacueerde de soldaten hierop per luchttransport. Zij waren niet levensgevaarlijk gewond, aldus Pentagon-woordvoerder Kapitein Jeff Davis. De MFO is een internationale coalitie die werd opgericht om de vrede tussen Egypte en Israel te bewaren na de het Camp David vredesakkoord in 1978. Sinds de jaren '80, na het aflopen van het VN mandaat in de Sinai, hebben de militairen alleen de beschikking over lichte wapens en materieel. De MFO, met het hoofdkwartier in Rome, dient als toezicht houder op de vrede tussen Egypte en Israel. De MFO wordt betaald door Amerika, Egypte en Israel.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie overweegt nu haar opties binnen de internationale vredesmacht MFO. Er dienen ongeveer 650 Amerikaanse militairen in de Sinai. Majoor Roger M. Cabiness II zei dat het Amerikaanse leger 'eventuele aanvullende maatregelen' niet zal schuwen om de militairen afdoende materieel te geven om zich te kunnen beschermen tegen het geweld. Ook Kapitein Davis zei dat de 'veiligheid en beveiliging' van Amerikaanse soldaten topprioriteit is en deelde mee dat er overleg plaatsheeft met de regeringen van Egypte en Israel, en in samenspraak met de MFO eventuele noodzakelijke wijzigingen zullen worden aangebracht.

De Washington Post meldt dat analisten bang zijn dat de concurrentie tussen jihadistische groepen in de Sinai de spiraal van geweld alleen maar verder doen groeien en dat de 'omvang en de frequentie van de aanvallen zal verergeren'. De noordoostelijke Sinai is een gebied dat steeds onrustiger wordt door de toenemende aanwezigheid van militante groeperingen en een groep die gelieerd is aan ISIS, de `Provincie Sinai'. Deze extremistische groep heeft al een aantal grote aanslagen opgeeist tegen Egyptische soldaten.