Koninklijke onderscheiding voor Harry Keereweer

Koninklijke onderscheiding voor Harry Keereweer

Vrijdagmiddag is Harry Keereweer bij zijn vertrek als burgemeester van Groesbeek Koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In zijn toespraak refereerde de Gelderse Commissaris van de Koning Clemens Cornielje aan de bestuurlijke kwaliteiten van burgemeester Keereweer. Vanuit de lokale politiek in Wijchen werd hij gedeputeerde in Gelderland, waar hij acht jaar lang op uitstekende wijze de belangen van twee miljoen inwoners van de provincie behartigde.

“Hij toonde zich een bestuurder in optima forma met zeer goede dossierkennis en een verbluffend geheugen voor details. Hij wilde altijd van de hoed en de rand weten. En daar waar nodig, was hij meewerkend voorman”, aldus de Commissaris. In 2012 vertrok Keereweer naar Groesbeek waar in het licht van een aanstaande gemeentelijke herindeling een waarnemend burgemeester werd gezocht. “Hij gaat met zoveel enthousiasme aan het werk, dat eigenlijk op geen enkele manier merkbaar of zichtbaar is dat hij ‘slechts’ waarnemer is”, merkte Cornielje op. Hij leverde een grote bijdrage aan de realisatie van het centrumplan Groesbeek en promootte de lokale en Gelderse wijn. Hij streed met verve voor het behoud van het Bevrijdingsmuseum Groesbeek. Mede door zijn inzet werd Operatie Market Garden in 2014 groots herdacht en is de bevrijding op indrukwekkende wijze gevierd. Omdat zijn optreden als waarnemer werd gewaardeerd verzocht men hem die taak ook in Millingen aan de Rijn op zich te nemen.

Hij werd de onomstreden voorzitter van de stuurgroep Herindeling van de MUG-gemeenten en mede door zijn inzet verliep de fusie soepel en voorspoedig. Keereweer speelde een grote rol bij het vormen van de nieuwe raad en het nieuwe college van de nieuwe gemeente die op 1 januari 2015 een feit was. Men was unaniem van mening dat Keereweer waarnemend burgemeester zou zijn van de nieuwe fusiegemeente. “De Kroon op uw werk”, aldus de Commissaris, die concludeerde dat Harry Keerweer een bevlogen ras-bestuurder is. Omdat hij zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd en werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving bijzondere waarde hebben, ontving Harry Keereweer de Koninklijke onderscheiding. De bijbehorende versierselen werden hem door de Gelderse Commissaris van de Koning Cornielje opgespeld.