Internationale studenten ontmoeten hun buddies

Internationale studenten ontmoeten hun buddies

4 september 2015

Donderdagavond 3 september vond in de Bonbonniere in Maastricht de openingsceremonie plaats van het International Student Ambassador Programme (ISAP) plaats. De 350 internationale studenten die zich hadden aangemeld voor dit programma werden toegesproken door Harm Hosper, vice-rector van de UM en Mieke Damsa, wethouder van de Gemeente Maastricht en ontmoetten hier hun buddies voor de eerste keer in levende lijve. Tendai Sibanda uit Zimbabwe en Mortitz Klein uit Duitsland, twee buddies die vorig jaar al deelnamen aan het programma vertelden over hun ervaringen. "Ik heb zoveel vrienden gemaakt uit verschillende landen en zoveel geleerd, het is een ervaring die mij gemaakt heeft tot wie ik nu ben. Ik ben Maastricht University daar intens dankbaar voor".

ISAP is een programma waar student ambassadors ofwel buddies internationale studenten wegwijs maken in de UM, de stad Maastricht en de Nederlandse cultuur. Gold dit programma voorgaande jaren alleen voor studenten van buiten Europa, dit jaar mochten alle internationale bachelorstudenten zich aanmelden. Dat betekende maar liefst dat er 350 aanvragen van 45 verschillende nationaliteiten van over de hele wereld binnenkwamen. Zij werden gekoppeld aan 70 buddies die zorgvuldig zijn geselecteerd en getraind zijn.

De buddies, die zelf ook voornamelijk uit het buitenlandkomen, hebben een Intercultural Awareness training gekregen en zijn uitgebreid gebrieft door de Internationale Service Desk (ISD). Hierdoor weten ze wat er speelt onder buitenlandse studenten en waar ze terecht kunnen met hun vragen. Luc van de Akker, cooerdinator van de ISD: "Die vragen kunnen heel uiteenlopend zijn. Soms komt een student met een hele stapel brieven van Nederlandse instanties, al dan niet open gemaakt, en dan komt er weer een student die geen wijs wordt uit de informatie over de gezondheidsverzekering of iemand is gewoon onzeker en zoekt bevestiging, ook daar staan we voor klaar."