Rijksvertegenwoordiger presenteert Plan van Aanpak Sint Eustatius aan Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Op dinsdag 1 september heeft Rijksvertegenwoordiger Isabella het Plan van Aanpak met betrekking tot het bestuurlijke en financiele problematiek van Sint Eustatius aangeboden aan de minister Plasterk van BZK. Het Plan van Aanpak is opgesteld door de Stuurgroep.

Op 10 juni jl. heeft de minister van BZK het Openbaar Lichaam Sint Eustatius onder verscherpt bestuurlijk toezicht gesteld en gaf een aanwijzing op basis van de Wet Financien Openbare Lichamen BES. Op 11 juni kreeg de Rijksvertegenwoordiger opdracht om voor 1 september een Stuurgroep in te richten en met een Plan van Aanpak te komen. De gezaghebber en eilandsecretaris hebben meegewerkt aan het opstellen van het Plan van Aanpak.

"Het Plan van Aanpak geeft een aantal concrete suggesties die de minister met het Bestuurscollege kan bespreken. De voorgestelde actiepunten uit het Plan van Aanpak moet leiden naar de verbetering van de bestuurlijke inrichting en besluitvorming processen op Sint Eustatius.

1. Het Plan van Aanpak beschrijft in het kort op welk wijze `goed

bestuur' kan worden bevorderd en ondersteund.

2. De benoemde actiepunten zijn gebaseerd op en sluiten vooral op

eerder geconstateerde knelpunten die ook vanuit bestuurlijk,

ambtelijke en signalen van inwoners van het eiland naar voren zijn

gebracht", aldus Isabella.

In nauwe samenwerking en in afstemming met het Ministerie van BZK en het College Financieel Toezicht (CFT) heeft de Rijksvertegenwoordiger ingestemd met het voorstel om een Expertgroep in het leven te roepen die het financieel beheer verder zal uitwerken.

De uitvoering van het Plan van Aanpak dient te leiden tot een door alle partijen geaccepteerde vorm van `good governance'. De implementatie van het Plan van Aanpak zal stapsgewijs kunnen plaatsvinden en zal ongetwijfeld nog aanleiding geven tot discussie en dialoog, maar is uiteindelijk gericht op `samen de schouders eronder' in het belang van het eiland en zijn inwoners.

"In het kader hiervan en de huidige ontstane bestuurlijke situatie zal ik samen met de Secretaris Generaal van BZK een extra bezoek afleggen op 14 september a.s. aan Sint Eustatius en daar wederom extra gesprekken voeren met gezaghebber, gedeputeerden en Eilandsraad", aldus Isabella.