Aantal misdrijven in De Ronde Venen eerste helft 2015 met vier proce..


In de eerste zes maanden van 2015 is het totaal aantal misdrijven in De Ronde Venen met -4% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Deze daling is iets minder gunstig dan de gemiddelde ontwikkeling in de regio (-8%).

Opvallende stijgers zijn woninginbraken (+47%) en de veelvoorkomende criminaliteitsdelicten autokraak (+33%) en fietsdiefstal (+18%). Het aantal geweldsmisdrijven laat een daling zien van -22%.

Woninginbraken
Het aantal woninginbraken is in de maanden januari tot en met juni van 2015 met +47% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Deze stijging zit eigenlijk volledig in de eerste 8 weken van het jaar, waarin 74 (pogingen ) inbraken gepleegd zijn. Dit normaliseerde met de aanhouding van
een aantal lokale woninginbrekers. Deze piek werkt helaas door in het jaargemiddelde, aangezien de overige maanden een `normaal' beeld ten opzichte van andere jaren laten zien.

Geweld
Het aantal geweldsmisdrijven is met -22% afgenomen. Daarbinnen is het aantal bedreigingen met 35% fors afgenomen.

Jeugd
Waar regionaal het aantal meldingen jongerenoverlast de eerste zes maanden van 2015 met -6% is afgenomen, is er in De Ronde Venen sprake van een daling van -13%.

Veelvoorkomende criminaliteit
Het aantal vernielingen is gestegen met +6%. Het aantal autokraken is fors gestegen met +33%. Dit werd veroorzaakt door zogenaamd mobiel banditisme, waarbij in een wijk bij bepaalde merken auto's airbags e.d. weggenomen worden; veelal in een nacht. Het aantal fietsdiefstallen met +18%. Dit
laat zich lastig duiden. De diefstallen zijn verspreid over een groot gebied. Hierbij zijn E-bikes overigens wel in trek.