Didier Reynders ontmoet Turks Minister van Buitenlandse Zaken Feridu..


Datum: 05 september 2015

Didier Reynders & Feridun Sinirliogu

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft gisteren de nieuwe Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Feridun Sinirlioglu, ontmoet in de marge van de informele ontmoeting van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

Tijdens het gesprek heeft Didier Reynders de Belgische beslissing bevestigd om meer geld vrij te maken voor humanitaire hulp in de Syrische regio. Het gaat om een bedrag van 30 miljoen euro. Belgie en Nederland hebben de Europese Commissie trouwens eveneens opgeroepen om op korte termijn extra
noodhulp vrij te maken voor vluchtelingen uit de Syrisch-Iraakse regio.

Minister Didier Reynders denkt verder dat de kwestie van de opvang van vluchtelingen in een zone aan de Syrische grens waar de veiligheid zou gewaarborgd worden, binnen VN-kader moet worden besproken.

Ministers Reynders en Sinirlioglu hebben eveneens de gemeenschappelijke aanpak besproken van buitenlandse strijders en van hun verplaatsingen in beide richtingen tussen de twee landen. De uitwisseling van informatie en de gemeenschappelijke aanpak hiervan zal moeten gebeuren via de
voortzetting van trilaterale vergaderingen tussen de Turkse en Belgische ministers van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Justitie.

De ministers hebben het eveneens gehad over de noodzaak om de inspanningen voort te zetten met het oog op een politieke oplossing voor de Koerdische kwestie. Onderhandelingen kunnen maar starten na een staakt-het-vuren en het neerleggen van de wapens.

Vervolgens hebben de ministers samen deelgenomen aan een ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie en die van de kandidaat-lidstaten.