Geologie op zaterdag in Museon


Lezingen in samenwerking met de Haagse Geologische Vereniging

Voor geologie geinteresseerden is het mogelijk vanaf 12 september, 1 keer in de maand op zaterdag, meer te weten te komen over specifieke geologische onderwerpen. Een deskundige geeft dan in het Museon een lezing over een van de vele onderwerpen op aardwetenschappelijk gebied: vulkanisme,
gebergtevorming of continenten op drift. Maar ook komen de sporen of resten van vroegere bewoners aan bod en wordt er aandacht aan mineralen besteed. De lezingen zijn gratis toegankelijk voor Museon-bezoekers, van 13.30 - 16.00 uur. Graag aanmelden bij Rose Denters, e-mail
dentersrose@gmail.com.

De Haagse Geologische Vereniging (HGV)
De vereniging biedt een platform aan iedereen die geinteresseerd is in geologische onderwerpen. Kijk voor meer informatie op www.haagsegeologischevereniging.nl.

Het najaarsprogramma 2015:

Zaterdag 12 september
Marcel van Schoor: Metamorfe gesteenten; reizigers uit de aarde
In de lezing van het vorige jaar hebben we kennis gemaakt met twee groepen van gesteenten: de magmatische- of stollingsgesteenten - die zich vormen na afkoeling van een gesteentesmelt - en de sedimenten of afzettingsgesteenten. In deze voordracht vertelt Marcel over de metamorfe gesteenten,
die een minstens zo grote verscheidenheid aan kenmerken bezitten.

Zaterdag 10 oktober
Nico Zethof: Een rondleiding door het Falungebied aan de Loire
Sinds een kleine tien jaar bezoekt Nico ten minste een keer per jaar het Falungebied (Loiredal in Frankrijk). De zandgroeves van de Falun (= schelpenzand) stammen uit het Mioceen (Tertiair, circa 12 miljoen jaar) en zijn beroemd om de grote varieteit aan fossielen.

Zaterdag 14 november
Bram Langeveld: Van mammoet tot reuzenalk... zoeken en onderzoeken op Maasvlakte 2
Maasvlakte 2 is een paleontologische goudmijn. Iedereen kan daar fossielen van mammoeten, neushoorns en andere bijzondere beesten oprapen. Die fossielen zijn afkomstig uit de 240 miljoen kubieke meter zand die gebruikt is voor de aanleg van deze uitbreiding van de Rotterdamse haven.

Zaterdag 12 december
Herman de Swart: Grotten: De schatkamers van de prehistorie
Vanwege het bijzondere ondergrondse milieu in grotten blijven fossielen, prehistorische gebruiksvoorwerpen en afbeeldingen goed bewaard, soms tienduizenden jaren of meer. In deze lezing wordt daarop dieper ingegaan.


Museon, museum voor cultuur en wetenschap
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en deze met respect te behandelen.

Openingstijden: \\015dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio's, volgens de landelijke richtlijnen).
Voorzieningen: Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. Rondom het Museon bestaat de mogelijkheid om te parkeren - gedeeltelijk is dit gratis, ook voor bussen. Mochten er geen parkeerplaatsen meer vrij zijn in de straten rondom het Museon, dan kunt u voor EUR 5,- per dag
parkeren in de nabijgelegen parkeergarage van het World Forum op het Churchillplein 10 te Den Haag. Uitrijkaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa.
Museon
Stadhouderslaan 37
2517HV Den Haag
t. 070-3381338
i. www.museon.nl

Noot voor de redactie,