Zorgen om machtsbeperking gemeenteraden


DEN BOSCH - We moeten ons zorgen maken dat raden steeds meer invloed en macht kwijtraken. Dit was de stelling tijdens een workshop bij het raadsledencongres afgelopen weekend in Den Bosch. Waar raadsleden dit verlies vooral zien is bij gemeenschappelijke regelingen, zo merkte een raadslid op
tijdens de workshop van Raadslid.Nu.

Lex Cachet merkte verder op dat er bijvoorbeeld ook meer macht naar woningcorporaties gaat. De workshop vond plaats vanwege het onderzoek dat dr. Cachet en Niek Verkaik hebben gedaan in opdracht van Raadslid.Nu over het aanzien van de gemeenteraad. Een opvallende bevinding die naar voren is
gekomen is dat 60% van de raadsleden vindt dat het aanzien van de raad is afgenomen, maar er wordt nog wel een 6,3 als cijfer gegeven door de raadsleden als cijfer voor het aanzien.

Meer ondersteuning en minder vergaderen
Om het aanzien van de raad weer te vergroten, hebben de onderzoekers diverse suggesties gedaan. Zo kan er korter en effectiever worden vergaderd, moet er betere ondersteuning van de raad zijn in relatie tot regionale samenwerking, en betere communicatie over wat de raad doet en wat de
bevoegdheden zijn. Het complete rapport `Aanzien of Afzien' met alle aanbevelingen is hier te lezen.

Bron: Raadslid.Nu, 7 september 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu houdt op 24 september een bijeenkomst in Almelo over integriteit & belangenverstrengeling en de andere rol van de raad. Op 1 oktober vindt een bijeenkomst over dezelfde thema's plaats in Venlo.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu