SER viert jubileum consumentenoverleg


7 september 2015

De Sociaal-Economische Raad houdt zich al vijftig jaar bezig met consumentenvraagstukken. Op vrijdag 4 september werd dit moment gemarkeerd met een netwerkbijeenkomst en de presentatie van een boek: Vijftig jaar advies en overleg over consumentenzaken.

De SER adviseert de overheid over consumentenzaken en faciliteert het overleg tussen ondernemers en consumenten over algemene voorwaarden.

Netwerkbijeenkomst

Barbara Baarsma, voorzitter van de Commissie Consumentenaangelegenheden, schetste een paar hoofdlijnen uit de bijdragen van de SER bij aan de ontwikkeling van het consumentenbeleid in de afgelopen 50 jaar. Tijdens de netwerkbijeenkomst werd gesproken over het belang van draagvlak voor de
algemene voorwaarden, ofwel de kleine lettertjes van de verkoop van producten en diensten. De spelregels voor het overleg bij de SER over het opstellen van tweezijdige algemene voorwaarden zijn nu uitontwikkeld. Willem van Boom, voorzitter SER Cooerdinatiegroep Zelfreguleringoverleg: "Het
stelsel van voorwaardenoverleg kan vanaf nu volwassen worden genoemd".

Centraal platform

De SER is van oudsher het centrale platform voor overleg tussen ondernemers en consumenten. Onder andere faciliteert de SER het overleg over de algemene voorwaarden. Die functie heeft de SER inmiddels met succes vervuld bij ruim vijftig branches.

Het boek Vijftig jaar advies en overleg over consumentenzaken blikt terug op het consumentenoverleg bij de SER vanaf het begin in 1965 tot aan de tijd van nu.







[IMG] print
[IMG][IMG][IMG]