Bezuinigingsopties in aanloop naar begroting 2016


7 september 2015
Stadskantoor 1

De gemeente Tilburg moet vanaf 2016 bezuinigen. Dat is dit voorjaar duidelijk geworden bij de behandeling van de perspectiefnota 2016.

In de perspectiefnota heeft het college aangekondigd een pakket met opties voor bezuinigingen en lastenverzwaring voor te bereiden van 10 miljoen euro per jaar. Het college houdt rekening met een bezuiniging tussen 5 en 6 miljoen euro.

Wensen en bedenkingen

Op verzoek van de gemeenteraad legt het college het totale uitwijkpakket aan de gemeenteraad voor, in aanloop naar de begrotingsbehandeling 2016. De gemeenteraad kan dan over het hele pakket wensen en bedenkingen aangeven. De bezuinigingsvoorstellen raken alle bestuurlijke programma's en de
ambtelijke organisatie. Het college heeft het uitwijkpakket besproken op 4 september en een aantal voorlopige keuzes gemaakt oplopend tot een bedrag van 5,7 miljoen per 2019.

Het college en de organisatie hebben, naast het bezuinigingspakket, een voorstel in voorbereiding over de (toekomstige) betaalbaarheid van de ambtelijke organisatie. In het voorstel wordt ook een taakstellende bezuiniging op de organisatie opgenomen.

Op 21 september is de openbare vergadering van de commissie Bestuur waarbij de raadsleden hun wensen en bedenkingen kunnen uiten. Het college gebruikt deze input bij het opstellen van de begroting, die de gemeenteraad in de vergadering van 9 en 12 november vaststelt.

De voorgestelde bezuinigingen zijn vooral nodig omdat Tilburg en andere grote gemeenten hard getroffen worden door het financiele beleid van het Rijk. Kortingen stapelen zich op. Denk bijvoorbeeld aan de bezuiniging van het Rijk op hulp bij huishouden en werk en inkomen. Daar komt bij dat het
totale budget voor gemeenten wordt herverdeeld, wat vooral bij grotere gemeenten leidt tot tekorten.

* Raadsnotitie uitwijkpakket 2016
* Raadsbrief aanbieding uitwijkpakket
* Uitwijkpakket totaal tbv de gemeenteraad
* Toelichting fiches uitwijkpakket