Havenziekenhuis seniorvriendelijk - keurmerk opnieuw behaald

7 september 2015

Het Havenziekenhuis krijgt voor de tweede keer op rij het keurmerk `Seniorvriendelijk Ziekenhuis' van de ouderenbonden. Dat betekent dat ouderen op alle afdelingen van het ziekenhuis zorg krijgen die rekening houdt met hun leeftijd en hun kwetsbaarheid. Ook zijn alle voorzieningen van het ziekenhuis goed ingesteld op ouderen. Helemaal onverwacht is de toekenning van het keurmerk niet. Het Havenziekenhuis is naast haar focus op Reizigersgeneeskunde immers gespecialiseerd in Ouderengeneeskunde. Bijna de helft van de ziekenhuizen in Nederland heeft het keurmerk gekregen.

Het aantal oudere patienten bij het Havenziekenhuis neemt sterk toe. Op dit moment is ruim 50 % ouder dan 70 jaar. Zorg voor de ouder wordende mens is een van de speerpunten van het Havenziekenhuis en dat betekent dat deze groep extra aandacht krijgt. De zorg wordt verleend door een groot geriatrisch team dat onder andere bestaat uit zes geriaters, vele geriatrieverpleegkundigen, dietistes en geriatrisch fysiotherapeuten. Het team werkt en adviseert niet alleen op de eigen verpleegafdelingen van het Havenziekenhuis, maar ook bij verschillende andere ziekenhuizen en zorgverleners in de regio. Ook verzorgen de teamleden lessen bij de vervolgopleiding voor geriatrieverpleegkundigen.

Voorzorgsmaatregelen voor kwetsbare ouderen

De zorg voor ouderen in ziekenhuizen kent een hoger risico op complicaties dan voor andere groepen. Door vroegtijdige herkenning van de kwetsbaarheid van ouderen kan het Havenziekenhuis voorzorgsmaatregelen nemen en gericht persoonlijk advies geven. Zo wordt bij de opname van patienten direct, aan de hand van een vragenlijst, vastgesteld of de patient een kwetsbare oudere is. Met behulp van een vastomlijnd zorgplan wil het Havenziekenhuis de risico's op complicaties en onnodige achteruitgang bij kwetsbare ouderen voorkomen. Vooral bij ouderen met meerdere aandoeningen is het van belang dat zij zorg op maat krijgen. Ook bij de verbouwing van het Havenziekenhuis in de afgelopen jaren is veel rekening gehouden met de oudere doelgroep. Zo is de bewegwijzering in het ziekenhuis extra duidelijk voor ouderen: grote letters en veel contrast.

Aandacht voor ouderen

Het rapport van de ouderenbonden is zeer positief over het Havenziekenhuis. Directeur Cor Calis is blij met de erkenning van de kwaliteit van de ouderengeneeskunde in zijn ziekenhuis: "Ondanks de aangescherpte criteria zijn we weer geslaagd voor het keurmerk. Het is voor ons een bevestiging dat we goed bezig zijn voor deze doelgroep. Speciale aandacht voor de gezondheid en vitaliteit van ouderen staat al centraal bij ons en het doel is deze zorg in de komende jaren nog verder te verbeteren. Doordat we een klein ziekenhuis zijn kunnen onze artsen makkelijk onderling overleggen over patienten en dat komt de kwaliteit van de zorg ten goede. Ook de andere zorgverleners en vrijwilligers spelen een belangrijke rol in de zorg en aandacht voor ouderenzorg net als de goede samenwerking met de huisartsen."

Om de toekenning van dit belangrijke keurmerk te vieren worden er op maandag 7 september poffertjes gebakken in het ziekenhuis. Patienten en medewerkers kunnen dan genieten van deze oud-Hollandse traktatie.