St. Antonius Ziekenhuis Utrecht is een Seniorvriendelijk ziekenhuis

7 september 2015, 9:00 uur.

Seniorvriendelijk ziekenhuis

Op 6 september ontving het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht het Keurmerk Seniorvriendelijk ziekenhuis. Zorg voor ouderen is een belangrijk thema binnen het St. Antonius. We willen onze zorg goed laten aansluiten op de specifieke zorgvragen en behoeften van ouderen. Er zijn al vele goede stappen gezet en wij zijn dan ook blij dat onze Utrechtse locatie dit keurmerk mag voeren. Het keurmerk is een initiatief van de ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG.

"We zijn trots dat we het keurmerk de komende twee jaar mogen dragen," aldus Douwe Biesma, voorzitter Raad van Bestuur van het St. Antonius. "Ouderenzorg loopt namelijk als een rode draad door ons ziekenhuis heen: in 2014 zagen we bijna 45.000 patienten van 70 jaar en ouder en een groot deel van deze patientengroep was onder behandeling van twee of meer specialismen. Een deel van deze ouderen is kwetsbaar en daardoor gevoelig voor complicaties tijdens opname. Het is dus van belang dat er aandacht is voor ouderen en dat onze zorg op deze groep is afgestemd. We werken daarom op onze locatie in Utrecht onder andere met een multidisciplinair geriatrieteam waar onze zorgverleners een beroep op kunnen doen en beschikken over een polikliniek Ouderengeneeskunde. Sinds 2012 bestaat er voor beide locaties het Consultatief Team Ouderen (CTO). Het CTO helpt ouderen zich goed voor te bereiden op een grote operatie zoals een dikke darm- of hartklepoperatie. Speciale aandacht hierbij gaat uit naar een goede screening van de patient voor opname. Een goede screening geeft namelijk inzicht in de mate van kwetsbaarheid van een patient en daarmee zicht op het risico dat een patient loopt op vallen, verwardheid, ondervoeding etc. tijdens opname."

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft de ouderenzorg hoog op de agenda staan. Biesma: "We zijn het afgelopen jaar gestart met een programma Ouderenzorg met als doel onze ouderenzorg verder te optimaliseren en te verankeren in onze organisatie." Inmiddels lopen er vele initiatieven in ons ziekenhuis. Zo starten we binnenkort met een breed scholingsprogramma over ouderenzorg voor alle verpleegkundigen. Daarnaast hebben we onlangs op onze SEH in Nieuwegein een speciale kamer ingericht voor ouderen. Ook nemen diverse afdelingen zelf initiatieven om de ouderenzorg te optimaliseren. Afdeling Heelkunde heeft bijvoorbeeld een wekelijks ouderenoverleg opgestart."

Het keurmerk Seniorvriendelijk ziekenhuis is dit jaar (nog) niet toegekend aan de locatie van het St. Antonius in Nieuwegein. Biesma: `'We werken hard aan onze ouderenzorg; het is een van onze speerpunten. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dat over twee jaar, bij de volgende ronde, zeker goed gaat komen.''

Scores

De ouderenorganisaties beoordelen ziekenhuizen op 15 kwaliteitsaspecten die specifieke zorgbehoeften en wensen van ouderen betreffen. Ons ziekenhuis (beide locaties) scoort hoog (100%) op het beleid voor begeleiding in de laatste levensfase. Onze locatie in Utrecht scoort hoog op screening op geriatrische problemen, beschikbaarheid en inzet van een geriatrieteam en op ouderen afgestemde onderzoeken. Ook scoort onze locatie in Utrecht hoog (95%) op de inrichting van de verpleegafdelingen deze is goed afgestemd op ouderen.

Keurmerk

Het keurmerk is een initiatief van ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM en is voor ziekenhuizen in Nederland die optimaal zijn ingericht op senioren. Het keurmerk Seniorvriendelijk ziekenhuis is toegekend aan 55 Nederlandse ziekenhuizen. Hiertoe zijn 98% van alle ziekenhuizen in Nederland het afgelopen jaar door `senior scouts' bezocht en op diverse kwaliteitsaspecten getoetst. Meer informatie over het keurmerk is te vinden op www.seniorvriendelijkziekenhuis.nl.