Made in the Hague

PERSBERICHT, Den Haag 7 september 2015

Tot eind 2015 staat Den Haag in het teken van Made in The Hague. Voor veel mensen is het een verrassing om te horen dat er in Den Haag vroeger industrie is geweest, want deze ‘ambtenaren stad’ staat niet in de eerste plaats bekend als industriestad. Juist nu 2015 is uitgeroepen tot Europees Jaar van het Industrieel Erfgoed, wordt het verborgen verleden van de industrie in Den Haag zichtbaar gemaakt.

In dit najaar staan er talloze activiteiten op het programma. Zo worden tijdens Open Monumentendag (op 12 september) bustours georganiseerd langs een scala van Haags industrieel erfgoed, zoals de Elektriciteitsfabriek aan het De Constant Rebecqueplein en het slachthuis in de Laakhaven.

Ook zijn er verschillende tentoonstellingen waaronder de fototentoonstelling Verborgen Techniek in de bibliotheken van Escamp en Ypenburg met foto’s van Haagse fotografen. Hier ligt de nadruk op de techniek van het industrieel erfgoed en de schoonheid daarvan op verborgen plekken in de stad waaronder het rioolgemaal in Escamp en de watertoren aan de Pompstationsweg.

De Affiche Galerij vult het programma aan met Made in The Hague in Posters en geeft hiermee een overzicht van reclameposters voor Haagse producten uit de periode 1870 - 1970. Kleurrijke en fleurige verleiding voor de consument. In Den Haag werden veel producten gemaakt. Om deze producten aan de man te brengen werden er flinke campagnes georganiseerd. De eerste helft van de twintigste eeuw is de hoogtijperiode van het affiche, ze waren overal te zien, zoals op de elektriciteitszuilen (peperbussen).

Op 10 oktober vindt Made in The Binckhorst plaats. Een erfgoeddag op de Binckhorst, waar gebouwen te bezichtigen zijn, bedrijven hun deuren openen, er rondleidingen worden gegeven, bierproeverijen en nog veel meer. Waar ooit noeste arbeid plaatsvond zijn veel van deze plekken een thuis voor de creatieve industrie. Met de boot, per historische bus, de fiets of te voet is van alles te ontdekken.

In het kader van de Maand van de Geschiedenis vindt er op 5 oktober een uitgebreid programma plaats over het thema ‘IJzer en Den Haag’ in de Centrale Bibliotheek aan het Spui. De openingslezing wordt gegeven door Hans Goedkoop, bekend van de tv serie De IJzeren Eeuw. Daarna volgt een lezing van Koos Havelaar over IJzer in Den Haag; eind 19de eeuw was Den Haag een metaalnijverheidsstad. Daarnaast zijn er bedrijfsfilms te zien, worden er workshops over objecten georganiseerd en vindt er een stadswandeling plaats langs overblijfselen van de ijzerindustrie.

Made in The Hague is een samenwerkingsproject van het Haags Historisch Museum, het Haags Gemeentearchief, Monumentenzorg en Welstand en de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag, en de Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE).

Voor het volledige programma, data en aanvangstijden kijk op www.madeinthehague.eu