Gerardus Majellaparochie viert 80-jarig bestaan

Gerardus Majellaparochie viert 80-jarig bestaan 7-9-2015

Kardinaal Eijk zegent de jubileumkaars

De H. Gerardus Majellaparochie in Utrecht bestaat dit jaar 80 jaar. Om dit jubileum te vieren, was kardinaal Eijk op 6 september hoofdcelebrant tijdens de Eucharistieviering in de Gerardus Majellakerk. De parochie is sinds zeven jaar toevertrouwd aan de gemeenschap van de Broeders van Sint Jan. Een aantal broeders, onder wie pastoor Ignatius Maria, concelebreerde dan ook.

Beschrijving

In een korte inleiding op de viering bedankte pastoor Ignatius Maria de aanwezige gelovigen voor het meevieren van het 80-jarig jubileum "met onze herder in ons midden. Dank, eminentie, dat u gekomen bent om deze dag met ons te vieren. Dank, dat u ons de afgelopen zeven jaar twee apostolaten hebt toevertrouwd: dat van de parochie en dat van het jongerenpastoraat." Hij gaf vervolgens aan dat het jubileum dubbel wordt gevierd: materieel vanwege de restauratie van de glas-in-loodramen van de kerk, maar ook spiritueel: vanaf 8 september (Maria Geboorte) bereidt de parochie zich gedurende 33 dagen voor op een toewijding aan Jezus door Zijn moeder Maria, die zal plaatsvinden tijdens de parochiele bedevaart naar Kevelaer op 10 oktober. Vervolgens nodigde hij kardinaal Eijk uit om de speciale jubileumkaars te zegenen.

Pastoor Ignatius Maria tijdens zijn inleiding

`Met stomheid geslagen'

In zijn preek ging de Utrechtse aartsbisschop in op de Evangelielezing over de genezing van de doofstomme. "De genezingen die Jezus verricht, doen iets oplichten van de genezing naar ziel en lichaam waar het werkelijk om gaat," zo zei de kardinaal. Hij stelde dat de conditie van de doofstomme "enige analogie vertoont met de conditie van de hedendaagse mens." Bij iemand die niet gelooft maar wel een viering meemaakt, is het alsof diegene onder een kaasstolp zit: hij hoort de woorden, maar verstaat ze niet als de woorden van God. Hij is in zekere zin met stomheid geslagen: hij kan Gods lof niet zingen, want hij kent Hem niet. "Jezus is gekomen om die kaasstolp van ons af te halen," aldus kardinaal Eijk. "Al 80 jaar zijn in de Gerardus Majellaparochie vele mensen door Jezus aangeraakt en van hun doofstomheid genezen. Al 80 jaar opent zich hier de hemel door de viering van de Eucharistie en de sacramenten."

Aan het einde van de Mis feliciteerde de kardinaal de parochie met het 80-jarig jubileum. "Dat de zegenrijke activiteiten die deze parochie ontplooit u allen dichter mogen brengen bij Jezus Christus onze Verlosser en Heiland," zo wenste hij de gelovigen onder meer toe. Na de viering was er een gezellige ontvangst in het naast de kerk gelegen Thomas a Kempis Leerhuis.

Over de parochie

In maart 1930 kreeg J. Reuling, kapelaan van de Antonius parochie, de opdracht te werken aan de oprichting van een nieuwe parochie. Op 3 september 1935 was dit een feit: deken Th. Knuvelder nam de parochiekerk in gebruik en J. Reuling werd als pastoor geinstalleerd. Aartsbisschop De Jong consacreerde de Gerardus Majellakerk op 30 juni 1936.

Meer informatie over de jubileumactiviteiten: www.gerardusmajella.nl