Vanaf 2017 moet je als leraar in register staan

Leraren die werken in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs moeten vanaf 2017 geregistreerd staan in het Lerarenregister om hun vak te mogen uitoefenen. Geregistreerde docenten laten zien dat ze bevoegd zijn en hun kennis up-to-date houden. Afgelopen vrijdag stemde de ministerraad in met het wetsvoorstel dat dit regelt.

Na artsen, verpleegkundigen en advocaten volgen nu de leraren met het Lerarenregister, laat het ministerie van Onderwijs weten. `Ouders en leerlingen kunnen er zo vanuit gaan dat er altijd een professional voor de klas staat.'

De AOb was een van de lerarenorganisaties die een Lerarenregister wilde. De Onderwijscooeperatie, waar de AOb ook in zit, nam het initiatief. "Het register is van en voor de docent. Zij moeten zelf over de uitoefening van het beroep gaan", zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. "Dat wordt nu door dit wetsvoorstel gerealiseerd."

Zeggenschap

Docenten krijgen door het register zeggenschap over de invulling van de vakken en welke kennis en vaardigheden je moet hebben om in het register te blijven. "De leraar krijgt zijn vak terug en een eigen verantwoordelijkheid. Tegelijk helpt het om onbevoegdheid tegen te gaan", aldus Verheggen.

Een grote plus vindt Verheggen dat de professionele ontwikkeling van leraren wettelijk wordt vastgelegd. "Leraren moeten dus de tijd en ruimte krijgen voor scholing, zodat ze in het register kunnen blijven."

Vrijwillig

Leraren kunnen zich al vanaf 2012 vrijwillig inschrijven in het register. Nadat de ministerraad instemde, is het wetsvoorstel naar de Raad van State gegaan voor advies. De tekst wordt openbaar als het ingediend wordt bij de Tweede Kamer.