Schone lucht voor leerlingen Haagse scholen

PERSBERICHT

Schone lucht voor leerlingen Haagse scholen!

Den Haag, 7 september 2015 – Raadslid Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij wil van het college weten welke maatregelen er worden genomen om de kwaliteit van de lucht rondom de Annie M.G. Schmidtschool te verbeteren. De Annie M.G. Schmidtschool, die vlakbij de drukke autowegen President Kennedylaan en Stadhouderslaan ligt, wil flink gaan uitbreiden met nieuwbouw. De school zal in de nieuwe situatie in leerlingaantal verdubbelen.

In het rapport ‘Luchtkwaliteit en gevoelige bestemmingen1 ’ adviseert de GGD om kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen juist niet langs drukke wegen te huisvesten zodat zij minder aan slechte lucht worden blootgesteld. Samen met zijn collega Joeri Oudshoorn vraagt van Vulpen zich af of de GGD geadviseerd heeft over de uitbreiding en nieuwbouw van de Annie M.G. Schmidtschool en wat hierbij de afwegingen waren.

Gerwin van Vulpen: “Luchtvervuiling leidt tot verhoogde gezondheidsrisico’s voor ons allemaal maar kinderen zijn extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van vervuilde lucht. Kinderen die op scholen vlak langs een drukke weg zitten hebben bijvoorbeeld vaker bronchitis en gemiddeld een iets minder goede longfunctie dan kinderen die niet dagelijks aan vervuilde lucht blootgesteld worden. Als gemeente hebben we afgesproken dat we GGD-adviezen voortaan serieus te nemen, dan vragen wij ons af of een uitbreiding op deze locatie wel mogelijk is. Is een andere locatie dan niet beter voor de gezondheid van de kinderen?” http://www.denhaag.nl/home/bewoners/gemeente/document/GGDadvies-Luchtkwaliteit-en-gevoeligebestemmingen.htm

Den Haag, 7 september 2015

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

Een van de uitkomsten van de discussie over de luchtkwaliteit is dat de GGD in Den Haag in het rapport ‘Luchtkwaliteit en gevoelige bestemmingen’ (RIS 277762) adviseert om kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen niet langs drukke wegen te huisvesten zodat zij minder aan vervuilde lucht worden blootgesteld.

Pal langs het drukke traject President Kennedylaan / Stadhouderslaan wil de Annie M.G. Schmidtschool uitbreiden met nieuwbouw. De school wenst in de nieuwe situatie in leerlingaantal te verdubbelen.

Onder verwijzing naar artikel 30 van het Reglement van orde hebben wij hierover de volgende vragen:

1. Heeft de GGD geadviseerd over de, door de school voorgenomen uitbreiding en nieuwbouw van de Annie M.G. Schmidtschool? Zo nee, op welk moment wordt de GGD dan wel om advies gevraagd? En zo ja, wat was haar advies over nieuwbouw op deze locatie? En de uitbreiding van het aantal leerlingen?

2. Wordt er met de directie van de Annie M.G. Schmidtschool of De Haagse Scholen gekeken naar alternatieve locaties waar de luchtkwaliteit beter is?

3. Kan het college ons een overzicht doen toekomen van voorgenomen nieuwbouw, of nieuw te bouwen uitbreiding van gevoelige bestemmingen langs drukke wegen?

Met vriendelijke groet,

Gerwin van Vulpen

Joeri Oudshoorn

Haagse Stadspartij