Masterstudenten ontwikkelen plan voor drijvende eilanden

Masterstudenten ontwikkelen plan voor drijvende eilanden

7 september 2015

De masterstudenten Alje van Dam, Daan Mes en Noortje Grijseels hebben een plan ontwikkeld voor de inzet van drijvende eilanden om de ecologische kwaliteit van de haven van Amsterdam te verbeteren. De drijvende eilandmodules kunnen door burgers worden geadopteerd.

Als onderdeel van de minor Tesla, een programma van vijf maanden aan het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) van de Universiteit van Amsterdam, zijn de studenten door de Port of Amsterdam gevraagd om een project te ontwikkelen waarin het water van de haven op een duurzame en zichtbare wijze wordt gebruikt. Alje van Dam (MSc Wiskunde), Daan Mes (MSc Biologie) en Noortje Grijseels (MSc Biologie) hebben een breed scala aan projecten geevalueerd om die doelstelling te verwezenlijken. Uiteindelijk hebben zij een plan uitgewerkt voor het ontwikkelen van hun oplossing: een reeks drijvende eilanden in de haven.

Ecologische kwaliteit

De Port of Amsterdam streeft ernaar om de ecologische kwaliteit van de haven te verbeteren in combinatie met het creeren van een gezond, sociaal ondernemingsklimaat. Om zowel een beter ondernemingsklimaat te creeren als een bijdrage te leveren aan het aanpakken van de belangrijkste ecologische kwesties in de Port of Amsterdam, hebben de masterstudenten van de minor Tesla drijvende eilanden in het havengebied gecreeerd. Het concept van drijvende eilanden heeft zijn waarde voor het bevorderen van positieve ecologische effecten in de praktijk inmiddels bewezen; het concept is ook al op verschillende andere locaties uitgevoerd. Met de reeks drijvende eilanden in de Port of Amsterdam wordt zowel een ecologisch als maatschappelijk doel nagestreefd.

Ecologische waarde kan bijvoorbeeld onder water worden gecreeerd door het toevoegen van ecologische structuren aan de onderkant van de eilandmodules zodat er een habitat ontstaat voor onderwaterplanten, vissen en mosselen. Boven water kan ecologische waarde worden toegevoegd door broedende vogels en waterplanten als de gele lis een habitat te bieden. Maatschappelijke waarde kan ontstaan door niet alleen ruimte te creeren om groenten en kruiden te verbouwen, maar ook recreatiemogelijkheden te scheppen.

Adopteer

De drijvende eilanden worden 'IJ-landen' genoemd en kunnen in de haven en nabij gelegen wateren een plek vinden; zij kunnen door burgers, bedrijven en overheidsinstanties worden geadopteerd. Op deze manier biedt 'Adopteer een IJ-land' verschillende partijen de mogelijkheid om een collectieve investering te doen in een groenere haven en een gezondere stad. 'Adopteer een IJ-land' wordt in drie fasen geimplementeerd. De eerste fase is tijdens SAIL van start gegaan met de introductie van vier kleine showcase IJ-landen in de Nieuwe Houthaven. Alle vier de IJ-landen hebben een andere ecologische en/of sociale functie.

Lees meer over dit project op de website. Daar kunnen bezoekers ook aangeven of ze een IJ-land willen adopteren.

Gepubliceerd door Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica