Uw hond muilkorven of permanent aanlijnen


Bijtincidenten voorkomen

Een hond heb je voor je plezier of om je te ondersteunen (hulphond). Maar wat als uw hond gevaarlijk is? Of op oudere leeftijd gevaarlijk wordt? Wat als uw hond in het ergste geval een persoon of dier bijt?

Opvoeden

Er gaat niets boven een goede opvoeding. Dat geldt ook voor honden. Er zijn verschillende aanbieders van cursussen. Toch kan een hond gevaarlijk worden. Uit voorzorg kunt u dan uw hond muilkorven of kort aanlijnen, ook op plekken waar dit officieel niet hoeft.

Bijtincident

Mocht er onverhoopt toch een bijtincident plaatsvinden dan kunt u dit melden bij de politie.

Uw melding wordt dan geregistreerd. Er kan ook onderzoek worden gedaan naar uw hond. Als blijkt dat uw hond gevaarlijk is, kan de gemeente u voorschrijven dat deze altijd kort aangelijnd moet zijn. Ook kan worden bevolen dat de hond een muilkorf moet dragen en moet zijn voorzien van een
onderhuidse identificatiechip. Overtreding van deze regels kan bestraft worden met een boete. De gemeente kan en mag dit alles doen op grond van de Algemene plaatselijke verordening (APV).

Daarnaast heeft de burgemeester de mogelijkheid op basis van artikel 172 van de Gemeentewet bij verstoring van de openbare orde of ernstige vrees daarvoor de maatregelen te bevelen die hij noodzakelijk acht. Dat kan in voorkomende gevallen ook betekenen dat in reactie op een bijtincident een
hond in beslag wordt genomen. In eerste instantie zal echter gebruik worden gemaakt van de middelen van de APV (korte lijn en muilkorf).

Vragen?

Bij vragen kunt u contact opnemen met de afdeling Veiligheid, Toezicht en Handhaving, handhaving@cgm.nl.