Politie waarschuwt voor babbeltrucs


[IMG]

Beroving door een `babbeltruc' komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Of ze spreken u op straat aan, of in de supermarkt. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie
met bedreiging en/of geweld. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen.

Bel de politie

Vertrouwt u het niet en is de persoon nog aanwezig of in de buurt? Bel dan 112. Is de persoon verdwenen, bel dan 0900-8844.

Preventietips

Hier volgen een aantal tips voor uw veiligheid. Uitgebreide informatie vindt u op de politiewebsite www.politie.nl.

* Doe nooit zomaar open. Kijk eerst wie er voor de deur staat.
* Laat nooit een onbekende in uw huis.
* Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen of een glas water bijvoorbeeld).
* Laat vreemden geen gebruik maken van uw toilet.
* Laat mensen geen gebruik maken van uw (mobiele) telefoon. Laat ook geen mensen binnen die een telefoontje willen plegen. Eventueel kunt u voor ze bellen terwijl zij buiten wachten.
* Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld. Een nepkoerier probeert u bijvoorbeeld te pinnen via een mobiel pinapparaat. Een verkeerd pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.
* Geef nooit uw pinpas uit handen maar houd die zelf vast. Geef nooit iemand uw pincode, ook niet aan uw bank. Uw bank zal dit nooit aan u vragen, een oplichter wel.
* Vraag meteropnemers en reparateurs altijd naar hun legitimatie en controleer deze goed. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en laat de persoon buiten wachten. Zoek het nummer zelf op in het telefoonboek en bel.
* Collectanten zijn verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Vraag daar gerust naar. Sluit altijd de deur als u geld wilt pakken. Neem uw portemonnee niet mee naar de deur, alleen wat u wilt geven.
* Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen of schoorsteenvegen, leg dan van tevoren (schriftelijk!) de prijs vast. Anders kunnen achteraf enorme rekeningen worden gepresenteerd.
* Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. U hebt als koper aan de deur allerlei rechten. De verkoper moet u bijvoorbeeld wettelijk 14 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren. Vraag de verkoper gerust op een ander tijdstip terug
te komen, zodat u nog met iemand kunt overleggen.

Hoe moet ik pinnen?

Let bij het pinnen op het volgende:

* Pinnen doet u altijd met twee handen: 1 hand om de code in te toetsen en 1 hand om het intoetsen af te schermen.
* Laat u niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat u bijvoorbeeld een bankbiljet of iets anders liet vallen. Denkt u dat het geld toch van u is? Stop dit dan in uw jaszak en niet in uw portemonnee.
* Staat iemand te dicht bij u? Vraag voordat u gaat pinnen of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Doet hij of zij dat niet, breek dan de pintransactie af en vertel het winkelpersoneel waarom.
* Berg uw geld en pinpas in aparte vakjes van uw portemonnee op.

Bent u toch slachtoffer geworden? Blokkeer dan direct uw pinpas en doe aangifte bij de politie.