13 september Open Monumentendag in Uden - Nieuws - Gemeente Uden


Geplaatst op dinsdag 8 september 2015

Dit jaar vindt de landelijke Open Monumentendag in Uden plaats op zondagmiddag 13 september van 13.00 uur - 17.00 uur. Het jaarthema is: `Kunst en Ambacht'. Er zijn interessante monumenten die goed binnen dit thema passen. Een zestal hiervan stellen hun deuren open en zijn gratis te bezoeken.
Op alle locaties zijn gratis kinderactiviteiten aanwezig. Dit maakt de monumentendag in Uden tot een perfect familie uitstapje!

Demonstraties Siersmeden

Het kruisherencomplex staat in zijn geheel op de rijksmonumentenlijst. Aan de straatzijde heeft het een smeedijzeren hekwerk. Jos de Graaf, docent kunst-en siersmeden, zal een demonstratie siersmeden verzorgen tegen de achtergrond van het smeedijzeren hek.

Eveneens aan het Lieve Vrouwenplein, staat Villa Lieve Vrouwe. Deze voormalige dokterswoning is nu een elegante horecagelegenheid met een gezellig terras. Het moment om te pauzeren. De begane grond van het stijlvolle pand is te bezichtigen.

Zilver laten taxeren

Het Museum voor Religieuze Kunst brengt van 13.00 uur tot 18.00 uur een bijzonder programma. Er is een concert door close harmony koor Haverstro. De collectie zilversmeedkunst van het museum, die behoort tot de top van de Benelux, wordt uitgestald. Vanaf 15.00 uur kunt u uw eigen zilverwerk
laten taxeren door Huub van der Sanden, goud- en zilversmid en beedigd taxateur. Vanwege Open Monumentendag is de toegang tot het museum gratis.

De elf glas-in-lood panelen in Basisschool De Tandem vormen samen een ondeelbaar geheel met verwijzingen naar een Joodse legende. Karel den Biggelaar geeft een boeiende kinderworkshop.

Kunst uit een boomstam

De zagerij aan de Steewichtweg 32 is nog in het bezit van een werkende zaag, die dateert van rond 1900. Er zal een demonstratie houtzagen uit boomstammen worden gegeven. Andre van Boxtel zal uit een boomstam een kunstwerk vervaardigen op dezelfde locatie.

Gratis kinderactviteiten

In de monumentale schuur aan de Karperdijk 22-24 zal de familievoorstelling `Roestige Spijkers' (6+) worden gespeeld door Tam Tam Theater. Bij de houtzagerij mogen kinderen natuurlijk met hout spelen. In basisschool De Tandem maken kinderen samen met Karel den Biggelaar een geometrisch
raampje van glas in lood, dat ze mee naar huis kunnen nemen. Op het Lieve Vrouwenplein, bij het hek van de Kruisheren is een demonstratie siersmeden. Kinderen kunnen daar spelen met allerlei oude sleutels. Bij het Museum voor Religieuze Kunst mogen kinderen een object maken van zilverpapier.
Een zilversmid zal een demonstratie verzorgen en geeft informatie over zilveren voorwerpen. Nieuwsgierig geworden? Kom en doe mee!

Pak de fiets!

De bezoeken, maar ook de route zelf, door het mooie landelijke buitengebied, maken het zeker de moeite waard om de fiets te nemen. Dit voorkomt parkeeroverlast.

Meer weten?

Het complete programma en alle informatie over de kinderactiviteiten is te vinden op www.vvvuden.nl, maar ook af te halen bij de VVV, gemeente Uden, de bibliotheek, Eigen Herd en Villa Lieve Vrouwe.

De Open Monumentendag wordt gecooerdineerd door Heemkundekring Uden en mede mogelijk gemaakt door Stichting C, Theaterspoor, VVV Uden, vrijwilligers en monumenteneigenaren die de monumenten openstellen en de activiteiten cooerdineren.