Harlingen Ongeschut! op zaterdag 12 september


Op zaterdag 12 september, vanaf 19.30 uur, vindt het evenement Harlingen Ongeschut! plaats. Om een en ander in goede banen te leiden, zijn er een afspraken gemaakt met de organisatie van het evenement. Hieronder vindt u de belangrijkste punten.

De route

In verband met de verwachte drukte zal er vermoedelijk 1 ronde gevaren kunnen worden. Om grote opstoppingen op de route te voorkomen, roepen we iedereen op de bootjes goed duidelijk te verlichten, stapvoets te varen, niet in te halen en rekening te houden met ieders veiligheid.

De verplichte vaarrichting (eenrichtingsverkeer) is als volgt:

* Noord Oostersingel > Zuid Oostersingel > Simon Vestdijksingel > Rozengracht > Zuiderhaven > Oude Buitenhaven > Noorderhaven > Rommelhaven > Noordijs > Franekereind > Noordoostersingel, waar om 23.00 uur de eindact op hetMEROMAR hoofdpodium (1) los gaat.

Politie en verkeersregelaars

Tijdens Harlingen Ongeschut houdt de politie toezicht en uiteraard dienen hun aanwijzingen zonder morren te worden opgevolgd. Ongeschut moet een feest zijn, ook voor de politie!! Politie te water is met 4 boten aanwezig. Er wordt actief gecontroleerd op alcoholgebruik en veiligheid -kinderen
tot 12 jaar zwemvest verplicht- op het water! De alcoholwetgeving op het water (artikel 27 Scheepvaartverkeerswet). Ter informatie: het toegestane promillage is gelijk aan dat op de weg (0,5 promille).

Verkeersmaatregelen voor de scheepvaart

In verband met het nautisch evenement "Harlingen Ongeschut" gelden de volgende verkeersmaatregelen voor het scheepvaartverkeer:

* Keersluis (het Sas) gesloten van ca. 16.00 uur tot 01.30 uur
* Prins Hendrikbrug en Havenbrug geen bediening vanaf ca. 16.00 uur
* Kleine Sluis vrije doorvaart van ca. 16.15 tot ca. 22.00 uur
* Grote Sluis vrije doorvaart van ca. 16.15 tot ca. 22.30 uur
* Franekereindsbrug vrije doorvaart van ca. 20.00 tot ca. 22.30 uur
* Overige bruggen geen bediening
* Noord Oostersingel (START 19.30 UUR) > Zuid Oostersingel > Simon Vestdijksingel > Rozengracht > Zuiderhaven > Oude Buitenhaven > Noorderhaven > Rommelhaven > Noordijs > Franekereind > Noordoostersingel (EINDE 00.30 UUR).
Maximale vaarsnelheid 6 km/u
Maximale doorvaarthoogte 1,70 m.
* De vaarroute Harlingen - Bolsward heeft een garantiediepte van 1.40 en een doorvaarthoogte van 2.50 meter.
* De brugwachter is te bereiken via telefoonnummer 06-53752587.

Verlichting

Aangezien `Harlingen Ongeschut' `s avonds plaatsvindt dienen de deelnemende bootjes niet alleen `sfeervol', maar is het voor ieders veiligheid ook verplicht om duidelijk verlicht te zijn (dit mag een streng kerstlampjes oid rondom zijn). Hoe meer verlichting op de boten, hoe feestelijker het
geheel er uit ziet. Zorg er wel voor dat de aangebrachte verlichting veilig is.

Regels en Tips veilig varen

* Kinderen tot 12 jaar en diegenen die niet kunnen zwemmen: ZWEMVEST VERPLICHT!
* Muziekinstallaties aan boord mogen geen overlast voor de bands en directe omgeving vormen.
* Open vuur aan boord van de vaartuigen is verboden.
* Houd uw handen en voeten binnen boord.
* Ga niet met teveel mensen aan boord.
* Schroefwater van grote schepen maakt kleine vaartuigen onbestuurbaar: manoeuvreer voorzichtig!
* Houd afval aan boord.
* Iedereen neemt uiteraard deel op eigen verantwoording & risico!

Afval & recycle bekers

Laten we met z'n allen ernaar streven dat het een SCHOON evenement is. Graag allen je eigen afval verzamelen en mee naar huis nemen dus. Bij het tappunt (locatie hoofdpodium aan de Noordoostersingel) wordt gebruik gemaakt van statiegeldbekers. Het effect is dat na dit festival veel minder
bekers op de grond/water worden gegooid en dat deze bekers kunnen worden schoongemaakt om ze volgend jaar opnieuw te gebruiken.