Vijf vragen aan GroenLinks-raadslid Martin Kortekaas


Gepubliceerd op: 8 september 2015
Anderhalf jaar geleden, op 19 maart 2014, werd een nieuwe gemeenteraad gekozen. Vele nieuwkomers begonnen aan vier jaar raadslidmaatschap. Wat zijn hun ervaringen na een jaar? Wat viel tegen, wat mee?

De persoon achter de politicus

Zo langzamerhand zullen steeds meer Amstelveners jouw gezicht kennen. Ze zijn vast nieuwsgierig naar de persoon achter de politicus. Kan je een tipje van de sluier oplichten?

Een vraag naar de mens achter de GroenLinks politicus. Tsja, ik heb juist als leidraad dat ik mens, natuur en cultuur voorop wil stellen, dus de politicus komt bij mij achter de mens. Hoewel het nog mooier is als mens en politicus samenvallen, dat blijft het streven.

Als mens en politicus wandel ik graag door het groen in Amstelveen. In juni fotografeerde ik bij de Poel deze plant, de Sarracenia purpurea.
Plant
Mooi he? Het is een vleesetende plant, een invasieve exoot uit Noord-Amerika, dus hij hoort hier eigenlijk niet in het wild. Toch is ie er wel, op de plekken waar hij zich thuis voelt, bijvoorbeeld op vochtige plaatsen rondom Amsterdam.

En als mens en politicus doet dit mij denken aan de Syriers, voor grof geweld gevlucht, een aantal ervan kunnen we dan toch wel in Amstelveen een nieuw thuis bieden? Natuurlijk weet ik hoe schaars de ruimte in Amstelveen is, maar nu moeten we het maximum doen om een bijdrage te leveren aan de
opvang van deze vluchtelingen.
Mijn vriendin en ik zijn zelf ook op zoek naar een nieuw huis in Amstelveen, maar dat is een luxeprobleem, want we wonen sinds eind vorig jaar tijdelijk in een mooi (maar duur) huurhuis in Westwijk.

Voldoening

Je zit nu anderhalf jaar in de raad. Heb jij - al dan niet samen met de fractie - al concrete resultaten kunnen boeken?

We hebben als kleine partij niet te klagen over aandacht en resultaten. Geven de resultaten voldoening? Een bekend citaat van Oscar Wilde is: `Everything in the world is about sex except sex. Sex is about power'. En politiek is machtsvorming. Dus dat geeft heel veel voldoening.

Verwachtingen versus werkelijkheid

Wat vond je het meest verrassend tot nu toe als raadslid? Wat was er in de praktijk totaal anders dan je had verwacht?

Het heeft me verrast dat de gemeenteraad op sommige dossiers die voor Amstelveen heel belangrijk zijn, zo weinig te vertellen heeft. Zoals bijvoorbeeld het openbaar vervoer, de vervanging van lijn 51, waarover vooral in de stadsregio Amsterdam wordt besloten. Of Schiphol, waarvan we in
Amstelveen veel overlast hebben, maar waarover vooral in de Omgevingsraad Schiphol (voorheen de Alderstafel) wordt gesproken.

Maar ik ben aan de andere kant blij verrast dat het werk als gemeenteraadslid zo ontzettend leuk is om te doen.
Voorstelling
Vorige week was ik in het openluchttheater in het Amsterdamse Bos bij Much ado about nothing, een prachtige bewerking van een romantische komedie van Shakespeare. Af en toe regende het, te vaak kwam er een vliegtuig over, maar de acteurs speelden door, en hoe. Veel spektakel, veel humor, veel
list en bedrog. En het is een blijspel, dus op het einde krijgen ze elkaar allemaal.

Zo gaat het in de raad ook wel een beetje, kritische vragen en gekrakeel in de commissie, maar bij veel voorstellen vinden we elkaar in de raad en stemt de meerderheid toch voor.
Met af en toe een tragedie als onze groene idealen gekraakt worden door het sluiten van de rijen van de collegepartijen.

Vooruitblik

Je weet nu vanuit de praktijk wat het is om raadslid te zijn. Ga je de komende tijd de dingen anders aanpakken? \\015\\015

Jazeker! Politiek is onder meer het managen van verandering en daarbij hoort ook het veranderen van je eigen aanpak.

Omdat we als kleine partij met 4 van de 37 zetels zo weinig formele macht hebben, wil ik nog meer inzetten op het benutten van de informele macht en de inwoners nog meer betrekken bij de besluitvorming.

Ambities

Wat wil je deze raadsperiode bereiken als raadslid en voor Amstelveen? \\015

Binnenkort behandelen we in de raad de Amstelveense Woonagenda 2015-2018. GroenLinks strijdt voor meer betaalbare woningen voor alle groepen die aangewezen zijn op de sociale sector: mensen met urgentie, starters, doorstromers en statushouders. En uiteraard vragen we als GroenLinks aandacht
voor meer duurzaamheid bij nieuwbouw en verbouw van woningen.
Martin Kortekaas
Martin Kortekaas
Raadslid GroenLinks
E-mail: m.kortekaas@amstelveen.nl

Delen op:

* facebook
* linkedin
* nujij

Wilt u meer weten?

* Laan Nieuwer-Amstel 1, 1182 JR Amstelveen
* Bel ons op: (020) 540 49 11
* Contactformulier
* gemeente@amstelveen.nl
* Openingstijden per balie
* Routebeschrijving
* Volg Gemeente Amstelveen op Twitter
* Volg Gemeente Amstelveen op Facebook
* Inschrijven voor de nieuwsbrief: nieuwsbrief@amstelveen.nl