Aanpassingen in AERIUS: Noord-Hollandse knelpunten worden aangepakt


08 september 2015 - Nieuwsartikel

Het Rijk past het rekenmodel AERIUS op enkele onderdelen aan. Hierbij worden ook de Noord-Hollandse knelpunten in de ontwikkelingsruimte aangepakt.

Op enkele plekken is het nu namelijk niet mogelijk een natuurbeschermingswetvergunning te krijgen vanwege het ontbreken van ontwikkelingsruimte.

AERIUS is het rekenmodel dat wordt gebruikt bij de PAS: de Programmatische Aanpak Stikstof. Het model berekent wat het stikstofeffect van een activiteit is en laat zien of een vergunning nodig is en of hier voldoende ontwikkelingsruimte voor is. Het rekenmodel wordt jaarlijks geactualiseerd.

Inspraak

De aanpassing van het rekenmodel werkt door in de omvang van de ontwikkelingsruimte, waardoor een gedeeltelijke wijziging (partiele herziening) van de PAS nodig is. Hiervoor is een inspraakprocedure gestart. Van 7 september 2015 tot en met 18 oktober 2015 ligt het ontwerp partiele herziening
ter inzage. U kunt in deze periode uw mening over de wijzigingen geven door een zienswijze in te dienen. Dit kan digitaal, schriftelijk of telefonisch. Meer informatie over de partiele herziening van de PAS en het indienen van een zienswijze vindt u op pas.natura2000.nl.

Aangepast rekenmodel half december van kracht

Half december treedt het aangepaste model in werking, nadat de zienswijzen zijn verwerkt. Dan zijn naar verwachting de knelpunten opgelost die zich op enkele plekken rondom de IJmond, Polder Westzaan en op Texel voordoen. Meer informatie hierover vindt u in het artikel over
ontwikkelingsruimte. Veehouders en andere ondernemers die eerder nul op rekest kregen vanwege het ontbreken van ontwikkelingsruimte, kunnen dan weer (opnieuw) een aanvraag voor een natuurbeschermingswetvergunning indienen.

Over de PAS

De PAS is bedoeld om verdere achteruitgang van kwetsbare natuur te voorkomen en uitbreiding van activiteiten in en rond stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden weer mogelijk te maken. Met de PAS ontstaat er ruimte voor nieuwe economische activiteiten voor de agrarische sector en voor andere
sectoren die stikstof uitstoten in de omgeving van Natura 2000-gebieden: ontwikkelingsruimte. Deze ruimte kan via vergunningverlening worden uitgegeven.

Meer informatie over de PAS

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tweet
Deel