Open Monumentdag 2015


Open Monumentdag 2015

Zondag 13 september, is Open Monumentendag in Onderbanken. Een geschikt moment om een oude ambacht letterlijk te doen herleven. Al sinds de Middeleeuwen staat het grondgebied van Onderbanken immers bekend om haar klei en pottenbakkerscultuur.

Middeleeuws aardewerk uit dit gebied is ver over de grens aangetroffen in Duitsland, Frankrijk en zelfs Groot-Brittannie. Met de reconstructie van de Middeleeuwse pottenbakkersoven wordt dit unieke stukje historie op bijzondere wijze zichtbaar en beleefbaar gemaakt voor de bezoeker.

De opening begint feestelijk om 12.00 u. met de presentatie van het schaalmodel van een Middeleeuwse pottenbakkersoven. Deze bevindt zich vlakbij de parkeerplaats van het bezoekerscentrum Roode Beek, Aan de Voeegelsjtang 1 te Schinveld.
Bezoekers kunnen deelnemen aan workshops die georganiseerd worden door de kunstenaars Guido Ancion, Joyce Oyen en Jos van Wunnik.
Verder is er een uitleg van Denes Miklos over de verschillende periodes in de pottenbakkershistorie en zullen figuranten zorgen voor het echte middeleeuwen-gevoel.
In het bezoekerscentrum Roode Beek is een presentatie. De afsluiting is om 17.00 u.