Wat is het mantelzorgcompliment?


Ik lees in de Gelderlander dat de gemeente iets heeft georganiseerd voor wat betreft het mantelzorgcompliment. Wat is dit eigenlijk en hoe werkt het?

Ik heb namelijk een buurman die elke week voor mij de container aan de straat zet en die ook regelmatig schoonmaakt, omdat ik dat zelf niet meer kan. Ook neemt hij boodschappen voor mij mee als ik een slechte dag heb als gevolg van mijn ziekte en zelf geen boodschappen kan doen. Het zou mij
een goed gevoel geven als ik die man eens anders kan bedanken.

Antwoord

Wat is het mantelzorgcompliment?

Het woord zegt het eigenlijk al. Dit is een compliment dat door iemand die langdurig mantelzorg ontvangt, kan worden gegeven aan de mantelzorger. De situatie zoals in de vraag genoemd, is hier een mooi voorbeeld van. Maar ook een partner die langdurig hulp biedt aan haar man of vrouw die
zorgafhankelijk is en wat we geen gebruikelijke zorg noemen, is mantelzorger. In het verleden werd het mantelzorgcompliment geindiceerd door het CIZ en uitbetaald door de Sociale verzekeringsbank en nu is dit overgegaan naar de gemeente. Hoe gaat de gemeente dit uitvoeren?

De gemeente Lingewaard geeft een mantelzorgcompliment van 140 euro per zorgvrager. De zorgvrager is vrij dit over meerdere mantelzorgers te verdelen.

* Voor mantelzorgers jonger dan 18 op 30 november 2015 geldt een beloning in de vorm van een bioscoopbon. Zij ontvangen dus geen financiele beloning. In dit geval kunnen er meerdere jongeren aangemeld worden door een zorgvrager.
* De aanvraag zal (zoals het nu in de planning ligt) vanaf 14 september tot 30 november mogelijk zijn. In december zal vervolgens de uitkering plaatsvinden.
* De aanvraag gaat via de gemeentesite en vervolgens via DigiD. Mocht u niet via DigiD een aanvraag kunnen doen, is er een mogelijkheid om een afspraak te maken met de medewerker van de gemeente die deze taak uitvoert, maar ook dat kan pas na 14 september.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30 uur tot 12.30 uur op telefoonnummer 026-3160111 kies optie 1.

(aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend)