Drie samenwerkingsverbanden naar ontwikkelfase Innovatiepad


08 september 2015
Drie samenwerkingsverbanden zijn geselecteerd voor de realisatie en het beheer van het Innovatiepad op innovatiecampus Kennispark. Dat maakte een onafhankelijk expert panel tijdens de presentatiedag op 4 september jl. in het Designlab op de Universiteit Twente bekend.
undefinedZeven partijen kregen die dag de kans hun visie op de aanleg, het beheer en het onderhoud van het Innovatiepad toe te lichten. Het panel koos voor de plannen Innovare, Nova1000 en Arteria. Zij scoorden het hoogst op innovatiekracht, ondernemerschap, duurzaamheid, uitvoeringskracht en
samenwerking.

De samenwerkende partijen

Innovare is een voorstel van Bijkerk c.s., Klapwijk parkmanagement, Qpulse Marketing, Krinkels B.V. 100% FAT en Paul Staats. Innovare is heel procesmatig ingesteld en zette dat neer als basis voor het fysieke en digitale pad.
Nova1000 is de gezamenlijke visie van Heijmans, Stegginkinfra/Aardevol, KITT Engineering en Wout Zweers. Nova 1000 zette een zeer gepassioneerd en krachtig verhaal neer door ook de cross-over met de kunstwereld als groot goed te introduceren.
Arteria is het plan van Antea Group, Morskieft Ontwerpers, Strukton Worksphere en Reef Infra. Arteria wil verbinding door samen te werken en daarmee niet alleen een droom realiseren, maar durft ook verder te dromen.
De genoemde partijen zijn naar aanleiding van hun presentatie uitgenodigd om hun visie in een interactief ontwikkeltraject met belanghebbenden uit te werken.

Krachtige gezamenlijke visie

De jury bestond uit Geert van Etten (Enabling Technology Fund), Hilde Blank (Technology Base Twente en expert ruimtelijke ontwikkeling) en Brigitte van Egten (innovatief ondernemer van o.a. Wagner Solar). Jurylid Hilde Blank vertelt over hun weloverwogen keuze:
"Naast het beoordelen van de visies op onderdelen als innovatie en duurzaamheid, hebben we vandaag vooral gelet op de kracht van de combinatie van partijen in een samenwerkingsverband. Innovare, Nova1000 en Arteria hebben ons ervan overtuigd dat hun gezamenlijke visie krachtig genoeg is om het
Innovatiepad verder te ontwikkelen en te beheren. Erg verrassend om ideeen te horen die verder gaan dan enkel een ruimtelijk ontwerp. Er is echt gekeken naar andere dimensies van beleving van het pad. Erg mooi om te zien!"

Begin december presenteren Innovare, Nova1000 en Arteria elk hun voorstel tijdens een plenaire bijeenkomst. De jury kiest dan voor een samenwerkingsverband dat het Innovatiepad gaat aanleggen, beheren en onderhouden voor een periode van 10 jaar.

Het Innovatiepad

Het Innovatiepad is een nieuwe verbindingsroute voor langzaam verkeer tussen station Kennispark en Universiteit Twente. De route draagt bij aan het verbeteren van de veiligheid, de gastvrijheid, de aantrekkelijkheid en de vindbaarheid van bedrijven op de campus. Daarnaast levert het een
bijdrage aan het innovatieve karakter van Kennispark. Het is een manier om verbinding tussen de bedrijven onderling te creeren, zowel fysiek als digitaal (sociaal). Voor het realiseren, aanleggen en beheren van het pad is 1,5 miljoen beschikbaar gemaakt door provincie Overijssel.

Innovatief proces

Het Kennispark en de gemeente Enschede willen bij de invulling van het Innovatiepad maximale ruimte bieden aan creativiteit en innovatiekracht van marktpartijen. Er is daarom een innovatief proces ingericht waarbij partijen - in verschillende samenstellingen - worden uitgedaagd hun visie op
het Innovatiepad te vertalen in een uitgewerkt concept. Hierbij wordt nauw samengewerkt met Stichting Pioneering, het innovatieplatform voor de bouw.
Meer weten over het Innovatiepad? Kijk op www.kennispark.nl/innovatiepad.