Zaterdag is het Open Monumentendag!


Op zaterdag 12 september a.s. is het in Baarn weer Open Monumentendag. Deze dag staat dit jaar in het teken van Kunst & Ambacht. Met dit thema is er aandacht voor de architectuur zelf, de toegepaste kunsten die daarin te zien zijn en de inspiratiebron die monumenten zijn voor andere
kunstvormen.

In Baarn zullen zaterdag een zestal monumenten vrij te bezoeken zijn. Op de locaties zelf vindt u meer documentatie over de historie van de monumenten.

Koetshuis met stal, Stationsweg 45 (Pekingtuin)

Dit rijksmonument stamt vermoedelijk uit 1894 en deed dienst als koetshuis voor de bijgelegen villa Bloemswaard. Tegenwoordig exposeren lokale kunstenaars hun werk in dit `Kunsthuis'. Geopend: 10.00 tot 16.00 uur.

Kerktoren Pauluskerk met carillon, Brink 2 (Centrum)

De toren van de oudste kerk in Baarn (ca. 1395) is een rijksmonument. Via een (tamelijk nauwe) trap is de toren te beklimmen. Het carillon wordt op zaterdag in de ochtend bespeeld. Geopend: 10.30 tot 16.00 uur.

Voormalig `Nutsgebouw', Burgemeester Penstraat 4-6

Dit gemeentelijk monument uit 1908 kende een keur van bestemmingen: bibliotheek, bank, kerk, school en filmhuis. Nu biedt het o.a. onderdak aan de Eemloge van de Odd Fellows. Geopend: 10.30 tot 16.00 uur.

De Oude Algemene Begraafplaats, Berkenweg / Plataanlaan

Deze gemeentelijke begraafplaats werd in 1828 in gebruik genomen. In 1975 vond er de laatste begrafenis plaats. Zaterdag is er een expositie van beeldhouwer Michiel Deylius en kunt u zelf letters in een steen hakken. Geopend: 11.00 tot 16.00 uur.

Koetshuis bij `Buitenzorg', Amsterdamsestraatweg 51

Dit rijksmonument stamt uit ca. 1875 en hoorde bij het bijgelegen buitenhuis Buitenzorg. Sinds 1993 is het in gebruik als Nationaal Scouting Museum. De voormalige dienstwoning (1887) is een onderkomen voor scoutinggroepen. Geopend: 10.30 tot 16.00 uur.

Tuin van Paleis Soestdijk, Amsterdamsestraatweg 1

Paleis Soestdijk is vooral bekend als woonpaleis van Prinses Juliana en Prins Bernard van1937 tot 2004. Het werd gebouwd in 1674 door Koning-Stadhouder Willem III als jachthuis. De vleugels zijn toegevoegd in 1816 op initiatief van Prins Willem II, die het paleis als geschenk ontving voor zijn
roemruchte krijgsdaden bij Quatre Bras. Bij het paleis hoort ook de fraaie Engelse landschapstuin, die u zaterdag gratis kunt bezoeken. Let op: de bezichtiging van het paleis zelf (per rondleiding) is niet gratis! Hiervoor kunt u tickets boeken via www.paleissoestdijk.nl. Geopend: 10.30 tot
16.00 uur.

Gratis Flyer

In de aanloop van Open Monumentendag is een gratis flyer verschenen met informatie over de verschillende opengestelde Baarnse monumenten. Op de geopende locaties is meer uitgebreide informatie over de historie te krijgen. De flyer ligt gratis op verschillende plekken in Baarn en Lage Vuursche,
zoals het gemeentehuis, het toeristisch Informatiepunt Vorstelijk Baarn bij De Generaal, de bibliotheek en de Boswinkel in de Lage Vuursche. De flyer is ook te downloaden van de website van de gemeente Baarn.

Officiele opening

Open Monumentendag wordt zaterdag om 10.00 uur officieel geopend door wethouder Jansma in het Koetshuis in de Pekingtuin, Stationsweg 45. Iedereen is daarbij van harte welkom. Graag tot ziens op 12 september!