Start bouw aardbevings- en levensloopbestendige woning


In Delfzijl is een start gemaakt met de bouw van een aantal aardbevings- en levensloopbestendige woningen. Wethouder Rijzebol heeft samen met de toekomstige bewoners van de eerst te bouwen woning van dit project het bereiken van het hoogste punt van de woning gevierd.

Voortgekomen uit burgerinitiatief

Het project waar nu de eerste woning voor wordt gebouwd, is voortgekomen uit een burgerinitiatief voor multifunctionele, energiezuinige en aardbevingsbestendige woningen. De eerste bewoners, Johan en Rijna Koster, initiatiefnemers van dit plan, wilden oorspronkelijk een hofje van 22 huizen
bouwen. Zo zouden bewoners meer bij elkaar betrokken worden en elkaar kunnen steunen volgens de participatie gedachte. Ondanks de vele enthousiaste reacties, lukte het hen niet om genoeg kopers te krijgen.

Samen met gemeente voor kleinschaliger project

De gemeente vond het idee echter de moeite waard. In overleg met de drie overgebleven belangstellenden is toen voor een kleinschaliger project gekozen. Wethouder Rijzebol: "Het is mooi dat er weer gebouwd wordt in Delfzijl. Als gemeente zijn wij erg blij met dit initiatief en hebben dan ook
vanaf het begin onze medewerking hieraan verleend. Door een bewuste keuze voor houtskeletbouw kunnen deze woningen in drie dagen opgezet, wind- en waterdicht gemaakt worden. In de daarop volgende maanden vindt de verdere afbouw plaats."

Elke koper eigen indelingsplan

Het multifunctionele karakter van de woningen houdt in dat vanuit een basisontwerp elke koper zijn eigen persoonlijke indelingsplan kan maken. De koper gaat samen met de architect en bouwer om tafel om zijn persoonlijke woonwensen in te vullen. Op deze manier ontstaat er een ontwerp op maat,
welke volledig is afgestemd op de persoonlijke woonwensen van de koper.

Nog drie woningen te koop

Binnenkort wordt ook met de bouw van de tweede woning in dit project gestart. Drie woningen zijn nog te koop. Indien u meer informatie wenst, of eens nader wilt spreken over de mogelijkheden, dan kunt u contact opnemen met Bouwbedrijf U. Veenstra. Contactpersoon voor dit project is de heer H.
Veenstra, bereikbaar via telefoonnummer 0512- 36 32 27. Voor een actuele stand van het project kunt u terecht op www.uveenstra.nl.