Noodopvang vluchtelingen in Zutphen - Gemeente Zutphen


Kroon, Annelies

Zowel de gemeenteraad als het college van burgemeester en wethouders van Zutphen staan positief tegenover de tijdelijke opvang van vluchtelingen in Zutphen. Wij verwachten hierover binnenkort een concreet verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Geen extra opvang in Noordveen

Omdat er in Noordveen al een Asielzoekerscentrum (Azc) komt, wil het college daar geen extra vluchtelingen opvangen. Samen met het COA gaan we op zoek naar geschikte locaties voor tijdelijke opvang. Er zijn 2 mogelijkheden:

1. kortdurende noodopvang, bijvoorbeeld in een leegstaand pand of een hal. De vluchtelingen worden verzorgd. Het in orde maken van deze noodopvang duurt enkele weken en na de opvang kan het pand ook weer snel een andere functie krijgen.
2. tijdelijke opvang, bijvoorbeeld in woonunits. De vluchtelingen zorgen voor zichzelf. Het realiseren van deze opvang duurt enkele maanden en blijft maximaal 5 jaar.

Aantal vluchtelingen

COA heeft aangegeven dat Zutphen al enorm zou helpen als we enkele honderden vluchtelingen op kunnen vangen. Het COA denkt daarbij aan 400. Welke vluchtelingen naar Zutphen zouden komen hangt af van de plek en de soort opvang waarvoor gekozen wordt.

Afspraken met COA

Wij gaan samen met COA op zoek naar mogelijke locaties voor beide soorten tijdelijke opvang. We kijken goed of de opvang past in de omgeving. Het college wil graag helpen, maar vindt ook de leefbaarheid in Zutphen heel belangrijk. Communicatie met de omgeving vinden we heel belangrijk; daar
heeft de gemeenraad ook aandacht voor gevraagd.

De afspraken hierover met COA worden opgenomen in een bestuursovereenkomst.