Koninklijke onderscheiding mevrouw C.J.L.M. Wesdorp - Janssen


Redactie Gemeente Hilversum

Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd mevrouw Wesdorp te benoemen tot LID in de Orde van Oranje-Nassau. De speech van Burgemeester Pieter Broertjes:

Koninklijke onderscheiding mevrouw Catharina Johanna Louise Maria Wesdorp - Janssen

Vandaag wordt het tienjarig bestaan van de Stichting Maatjesproject Gooi en Vechtstreek gevierd. Deze Stichting is 10 jaar geleden in het leven geroepen door Karen Wesdorp - Janssen. Een heel bijzondere vrouw. Ik wil u vertellen, hoe bijzonder zij voor ons is.

Vanaf 1998 zet zij zich al in voor de kwetsbaren in onze samenleving. Als stagiair bij de Vrijwilligerscentrale gaf zij aan velen sociale- en maatschappelijke ondersteuning. Toen deze vrijwilligerscentrale als zelfstandige instelling ophield te bestaan, heeft Karen in 2004 de Stichting
Maatjesproject Gooi en Vechtstreek in Hilversum opgericht. Een grote groep Hilversummers bevond zich in een sociaal isolement. Vanuit de door haar opgerichte Stichting werden vrijwillige hulpverleners gekoppeld aan de sociaal zwakkeren. Zij kregen hierdoor de ondersteuning die zij zo hard
nodig hadden en hun situatie werd hierdoor aanzienlijk verbeterd. Door het Maatjesproject werd de basis gelegd om iedereen in staat te stellen, deel te nemen aan de participatiesamenleving. Deze doelstelling staat bij de gemeente Hilversum nog steeds hoog in het vaandel.

In 2005 werd Karen aangesteld als directeur van de Stichting Maatjesproject Gooi en Vechtstreek, welke functie zij onlangs (per maart 2015) heeft beeindigd.
Als directeur heeft zij vele samenwerkingsverbanden met andere organisaties en instanties, die actief zijn in de sociaal maatschappelijke dienstverlening, gerealiseerd. Zo verricht het Maatjesproject activiteiten in de gemeenten Hilversum, Bussum en Laren. En er zijn bestendige relaties gelegd
met het Oranjefonds, het Leger des Heils, GGZ Centraal, de Bibliotheek Hilversum, het Rode Kruis, Humanitas, De Zonnebloem en vele schoolgemeenschappen.

Karen heeft ervoor gezorgd, dat de Stichting een niet meer weg te denken positie heeft gekregen in het sociaal- maatschappelijk vrijwilligerswerk in de regio van Hilversum. Zij kan worden omschreven als een van de grondleggers van "beter sociaal- en maatschappelijk vrijwilligerswerk" in
Hilversum en omstreken.
Mede door haar inzet zijn door het Maatjesproject honderden personen uit hun maatschappelijk isolement gehaald.
In het kader van het project werden aan deze personen vrijwilligers gekoppeld (maatjes genaamd), die samen allerlei zaken oppakken, zoals het bezoeken van instanties en het invullen van formulieren.

De inzet van Karen stond in geen enkele verhouding tot de omvang van haar aanstelling. Werkweken van circa 80 uur waren eerder regel dan uitzondering.

Naast haar inzet voor het Maatjesproject vond zij ook nog tijd om zich in te zetten voor het Filmtheater Hilversum. Ruim een kwart eeuw is zij actief ( en nog steeds ) als vrijwilligster bij Filmtheater Hilversum ( voorheen Filmhuis Hilversum ). Al die jaren heeft zij wekelijks diensten
gedraaid als kassa- en barmedewerker, waarbij zij als cooerdinator de leiding heeft over het hele reilen en zeilen op de werkvloer. Zij doet haar werk met een bijzonder gastvrije instelling en met veel humor.
Zij is bovendien een aantal jaren lid geweest van het bestuur van de Stichting Filmtheater Hilversum. In het bestuur hield zij zich voornamelijk bezig met het behartigen van de belangen van alle vrijwilligers.

Catharina Johanna Louise Maria Wesdorp - Janssen, jij zet je langdurig in voor de kwetsbaren in de samenleving. Er kan worden gesproken van persoonlijke bijzondere verdiensten, als dan niet gerelateerd aan jouw voormalige functie als directeur van het Maatjesproject.
Gelet op hetgeen ik net heb genoemd, kan worden gesteld dat jij je zeer geruime tijd voor de samenleving hebt ingespannen en werkzaamheden hebt verricht, die voor de maatschappij een bijzondere waarde hebben. Dit is niet onopgemerkt gebleven.

Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd je te benoemen tot LID in de Orde van Oranje-Nassau.

Hilversum 04-09-2015 - Burgemeester Pieter Broertjes