Taxi Teheran | Film & debat over censuur in Iran met Iran-deskundige Peyman Jafari

Taxi Teheran | Film & debat over censuur in Iran met Iran-deskundige Peyman Jafari | Kick-Off-Weken Radboud Reflects (Film)

Datum dinsdag 8 september 2015

Tijd 19:00 tot 22:00

Locatie LUX, Marienburg 38-39, Nijmegen

Organisator Radboud Reflects i.sm. LUX

Spreker Peyman Jafari

Beschrijving

taxi-teheran

Inschrijfbutton

In Taxi Teheran speelt de Iraanse filmmaker Jafar Panahi zichzelf als taxichauffeur. Hij vervoert diverse passagiers door Teheran, waarbij de gesprekken vaak uitkomen op vrijheid van meningsuiting en filmmaken. Het thema censuur loopt als een rode draad door de film.

Taxi Teheran is de nieuwe film van filmmaker Jafar Panahi. Panahi heeft de hete adem van de censuur van de Iraanse regering zijn hele carriere al in zijn nek gevoeld. Hij werd veroordeeld tot zes jaar gevangenschap en hij kreeg een verbod van twintig jaar op het maken van films, op het geven van interviews en om het land te verlaten. Ondanks deze restricties blijft Panahi films maken.

Na de film gaan we onder leiding van Femke Takes in gesprek met Peyman Jafari en Evert van der Zweerde over censuur. Waarom censureren regeringen? Wat wordt er door de Iraanse regering gecensureerd en waarom precies? En hoe voelen Iraniers dit in hun dagelijks leven?

Peyman Jafari is politicoloog en docent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is auteur van Het andere Iran: van de revolutie tot vandaag.

Evert van der Zweerdeis hoogleraar Politieke Filosofie aan de Radboud Universiteit.

Femke Takes is ethicus aan de Radboud Universiteit.

Bekijk hieronder alvast een fragment van de film Taxi Teheran:

youtube

Deelname

Dit film & debat is onderdeel van de Radboud Reflects kick-off-weken en daarom gratis. Schrijf je wel even in. Inschrijven kan via onderstaande link of via de website of kassa van LUX.