Maia Makhateli winnaar Alexandra Radiusprijs 2015

- ONDER EMBARGO TOT DINSDAG 8 SEPTEMBER - 19.30 UUR -

Amsterdam, 8 september 2015

Persbericht

- ONDER EMBARGO TOT DINSDAG 8 SEPTEMBER - 19.30 UUR -

Maia Makhateli winnaar Alexandra Radiusprijs 2015

* “In het afgelopen seizoen wist zij te overtuigen op alle fronten.” (uit het juryrapport)

* Winnaar 27ste editie ontvangt € 2500,- en een kunstwerk.

* Prijsuitreiking door Alexandra Radius tijdens Gala van Het Nationale Ballet.

Maia Makhateli, eerste soliste van Het Nationale Ballet, is de winnares van de Alexandra Radiusprijs 2015. Makhateli ontving de prijs, € 2500,- en een kunstwerk, uit handen van Alexandra Radius tijdens het feestelijke Gala van Het Nationale Ballet op dinsdag 8 september 2015 in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. De jury: “In het afgelopen seizoen wist zij te overtuigen op alle fronten (…) schitterde als een juweel (…) raakte het hart.” De prijs werd dit jaar voor de 27ste keer uitgereikt.

Maia Makhateli: “I am deeply grateful and honored to receive this prestigious Alexandra Radius prize. I feel extremely happy and it means a lot to me that my hard work has been seen. It gives me encouragement, inspiration, strength and ability to keep growing as a ballerina. I am very thankful for this recognition.”

Uit het juryrapport:

“Maia Makhateli heeft zich in de loop der jaren bij Het Nationale Ballet ontwikkeld tot een veelzijdige danseres die zich onderscheidt door haar sterke techniek en haar persoonlijke expressie op het toneel. In het afgelopen seizoen wist zij te overtuigen op alle fronten, in alle aspecten van het gevarieerde repertoire. Zij schitterde als een juweel in Rubies en Diamonds van Balanchine, raakte het hart in het Zwanenmeer en Cinderella, gaf het personage van Manon in La dame aux camélias een verfijnde romantische lading, maar toonde zich evenzeer in haar element in de ‘geknakte’ gedeconstrueerde bewegingen van Wayne McGregors Chroma. Voor de jury zijn deze uitzonderlijke prestaties in het afgelopen seizoen alle reden om Maia Makhateli te onderscheiden met de Alexandra Radiusprijs 2015.”

De jury van de Alexandra Radius Prijs bestond dit jaar uit: Alexandra Radius (voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet), Caroline Iura (voormalig eerste soliste van het Nationale Ballet), Eddie Vetter (muziekwetenschapper en dansrecensent), Jan Haars (voorzitter Het Nationale Ballet Fonds) en Ineke Koop-Pastoor (Vriend van Het Nationale Ballet).

Maia Makhateli - biografie

Een videoportret van Maia is te zien op het youtube kanaal van Nationale Opera & Ballet: https://youtu.be/ptbP8v2twe4

Maia Makhateli (Tblisi, Georgië) is afkomstig uit een echte dansfamilie. Haar vader leidt een balletschool in de Verenigde Staten en haar broer was eerste solist bij The Royal Ballet. Maia begon haar dansopleiding aan het Choreografisch Instituut van Cabukiana in haar geboortestad. Op haar zestiende vertrok ze met haar ouders naar de Verenigde Staten, waar ze studeerde aan de San Valley Ballet School in Idaho. Daarna danste ze vier jaar bij het Colorado Ballet. In 2006 maakte ze de overstap naar het Birmingham Royal Ballet, maar ze vond Engeland te ‘koud en grijs’ en auditeerde bij Het Nationale Ballet, waar ze in 2007 als grand sujet werd aangenomen. In 2009 werd ze bevorderd tot tweede soliste; een jaar later volgde de benoeming tot eerste soliste. Maia won diverse balletprijzen in de Verenigde Staten en werd in 2011 in haar geboorteland Georgië onderscheiden met de Nina Ananiashvili & Gilbert Albert Star Award, een prijs ingesteld door de eveneens Georgische prima ballerina Nina Ananiashvili en een Zwitserse juwelier.

De Vrienden van Het Nationale Ballet

Ruim 2000 balletliefhebbers verenigen zich in de Vrienden van Het Nationale Ballet. De steun van de Vrienden aan het enige klassieke balletgezelschap van Nederland is zeer belangrijk en wordt steeds belangrijker. Een van de jaarlijkse hoogtepunten is de uitreiking van de Alexandra Radius Prijs die uitgaat naar de meest opvallende danser(es) uit het tableau van Het Nationale Ballet. Maar de Vrienden doen veel meer. Zo werden nieuwe producties als Cinderella, Giselle en Don Quichot mede financieel mogelijk gemaakt door de Vrienden en schonken zij de dansers van het gezelschap een volledig geoutilleerde fitnessruimte, die dagelijks intensief gebruikt wordt door de dansers van het gezelschap. De Vrienden maken de komst van een aantal gastdocenten mogelijk en dankzij een Reis- en Studiefonds kunnen dansers wereldwijd aan cursussen en danscompetities deelnemen, waardoor hun danskwaliteiten aanzienlijk verbeteren. Meer informatie over de Vrienden van Het Nationale Ballet vindt u hier: http://www.operaballet.nl/nl/steun-ons/ballet/vrienden

*** einde persbericht ***

NB: PERSBERICHT ONDER EMBARGO TOT DINSDAG 8 SEPTEMBER 19:30 UUR