Eerstelijns brandweerzorg in grensgebied Twente en NOG

Binnen de regio's Twente en Noord- en Oost-Gelderland zijn we inmiddels al een aantal jaren gewend aan het werken met het principe "de burger heeft het recht op de snelste hulp". Dat wil zeggen dat we geen gebruik meer maken van gemeentegrenzen tussen de korpsen maar dat de brandweereenheid komt die het snelst ter plaatse kan zijn.

Optreden over de gemeentegrenzen is dus geregeld, maar als het gaat om optreden over de regiogrenzen dan is de situatie nog niet overal optimaal. Door de gezamenlijke meldkamer voor IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland is er tussen deze twee regio's al wel enige tijd sprake van regiogrens overschrijdend optreden. Ook tussen de regio's Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Midden zijn hierover afspraken gemaakt.

De afgelopen maanden is er overleg geweest tussen de regio's Twente en Noord- en Oost-Gelderland om ook hier het principe van de "snelste brandweerzorg" te gaan hanteren. De te maken afspraken zijn geinventariseerd en de uitwerking van die afspraken is in gang gezet. Het streven is om het grensoverschrijdend optreden tussen de regio's Twente en Noord- en Oost-Gelderland in het vierde kwartaal van 2015 operationeel te hebben.