Toezeggingen nopen provincie om in te stemmen met megastal in Vlagtwedde

Groningen, 8 september 2015

Toezeggingen nopen provincie om in te stemmen met megastal in Vlagtwedde

Toezeggingen gedaan door voorgaande colleges van GS nopen het huidige college van Gedeputeerde Staten van Groningen om in te stemmen met de mogelijke komst van een megastal in Vlagwedde. Hierbij is het niet mogelijk om de strijdigheid met de Provinciale Omgevingsvisie met een ontheffing op te lossen. Dat blijkt ook uit het rapport dat in opdracht van Provinciale Staten van Groningen is gemaakt. Daarom stellen Gedeputeerde Staten van Groningen aan Provinciale Staten voor de provinciale omgevingsverordening aan te passen om de toezegging na te komen de vestiging van een megastal in de gemeente Vlagtwedde planologisch mogelijk te maken.

Tijdens voorgaande collegeperiodes zijn volgens het huidige college van Gedeputeerde Staten op verschillende momenten verwachtingen gewekt t.a.v. een specifieke lijst met bedrijven/initiatiefnemers (zogenaamde 'pijplijngevallen') om vestiging van deze bedrijven mogelijk te maken. Het feit dat dit als gevolg van recente jurisprudentie niet meer door middel van ontheffing kan, ontslaat de provincie in ogen van het college niet om de toezegging na te komen. Vanuit de algemene beginselen van behoorlijk bestuur is dit college verplicht om te kijken op welke wijze wij deze toezegging na kunnen komen. De initiatiefnemer mag er vanuit het uitgangspunt dat iedereen gelijk behandeld wordt op vertrouwen dat de provincie haar toezeggingen uit het verleden nakomt.

In het collegeprogramma "Vol Vertrouwen" schrijft het college dat megastallen onwenselijk zijn. Als er geen toezeggingen gedaan zijn waaraan rechten kunnen worden ontleend en er geen grote financiele consequenties zijn moeten lopende aanvragen onder het Groninger Verdienmodel en daarmee onder de 4 hectare worden gebracht. In het geval van de vestiging van een megastal in Vlagtwedde zijn er door het vorige college in de ogen van dit college wel degelijk toezeggingen gedaan waar de initiatiefnemer rechten aan kan ontlenen. Deze toezeggingen verplichten het college nu te kijken naar mogelijkheden om de vestiging van de megastal mogelijk te maken. Zou het college dat niet doen dan is de kans groot dat het besluit door de rechter wordt vernietigd. De initiatiefnemer kan dan een aanzienlijke schadevergoeding eisen.

Het verlenen van ontheffing is niet mogelijk. Daarvoor is een motivatie nodig dat de megastal extra ruimtelijke kwaliteit toevoegt aan het landschap. Dat is niet aan de orde. De megastal is ruimtelijk in te passen, maar voegt niet iets extra toe. Een mogelijkheid om de megastal te kunnen realiseren is de omgevingsverordening voor de resterende pijplijngevallen aan te passen. Hiertoe is het college voornemens om de Staten voor te stellen om in het geval van de zogenaamde pijplijngevallen een uitzondering op te nemen in de omgevingsverordening.

Nu is eerst het woord aan Provinciale Staten. Na het debat in de vergadering van Provinciale Staten neemt het college een definitief besluit.