175 jaar St. Augustinuskerk gevierd

175 jaar St. Augustinuskerk gevierd

8-9-2015

Het is op 10 september van dit jaar 175 jaar geleden dat de Utrechtse St. Augustinuskerk (Salvatorparochie) werd geconsacreerd. Dit werd op zondag 6 september gevierd tijdens een plechtige Hoogmis met als hoofdcelebrant mgr. Woorts. Onder de concelebranten waren diverse paters Augustijnen (zij bedienden de kerk van 1840 tot 2009) en de nieuwe pastoor van de Salvatorparochie T. Huitink.

Beschrijving

Engelstalige koor tijdens de jubileumviering

Behalve de parochianen waren ook de bezoekers van de Engelstalige Mis aanwezig bij de jubileumviering - het Engelstalige koor verzorgde bovendien een aantal liederen. Mgr. Woorts feliciteerde de geloofsgemeenschap mede namens kardinaal Eijk en mede-hulpbisschop Hoogenboom. Ook maakte hij tijdens de feestelijke viering bekend dat de Augustinuskerk een van de drie kerken in het Aartsbisdom Utrecht zal zijn, waar in het komende Heilig Jaar van de Barmhartigheid een Heilige Deur geopend zal worden. Er is in Utrecht gekozen voor de Augustinuskerk "omdat deze kerk dagelijks open is, er elke dag de Heilige Mis wordt gevierd en er regelmatig biechtgelegenheid is." "De Heer wil ons samenbrengen in de stad, en deze kerk is daar een mooie plek voor. Allereerst om het Sacrament van de Eucharistie te vieren, maar tevens om een biddende geloofsgemeenschap te zijn." Mgr. Woorts was dan ook verheugd over het `feest-initiatief' van pater Schrama o.s.a. om in de Augustinuskerk voortaan het avondgebed (Vespers) te bidden.

Links: pater Schrama o.s.a.

`Goddelijke liefde verspreiden' "Anderen en onszelf bij Jezus en daarmee bij God brengen, daar hangt onze toekomst van af," aldus mgr. Woorts in zijn preek. "Wie verloren lopen, wie het alleen niet redden: Zijn hart is open. Het hart van de Heer verlangt naar ons allen, en wil dat ons hart ook geraakt wordt als anderen in nood zijn." De Utrechtse hulpbisschop verwees daarbij naar de recente foto van het verdronken Syrische jongetje: "Die foto moet ons ervan doordringen hoe hoog de nood is en doet een appel op ons christelijke hart." De eerste christenen zorgden ervoor dat er in hun midden geen noodlijdenden waren, zo memoreerde mgr. Woorts. "Dat viel op in de oude tijd. Door de christelijke bekommernis om de behoeftigen stonden anderen open voor de christelijke boodschap. De Augustinuskerk staat altijd open voor wie God wil ontmoeten, straks in het bijzonder met de Heilige Deur. Zo mogen wij net als Sint Augustinus de goddelijke liefde verspreiden."

De bouw van de St. Augustinuskerk (een Waterstaatskerk naar een ontwerp van de architect Karel Georg Zocher) startte in 1839. Deze kerk in neoclassicistische stijl - destijds de gangbare bouwstijl - is door de jaren heen zo goed als intact gebleven. Het interieur heeft een barokke stijl; zeker het hoogaltaar, de zijaltaren en de preekstoel zijn uitingen van deze uitbundige en zwierige stijl. Op 10 september 1840, feest van St. Nicolaas van Tolentijn, werd de kerk geconsacreerd door mgr. Cornelis Baron van Wijkerslooth.